Curaçaos-Joodse naamgever Madurodam geëerd met expositie

Gepubliceerd op: 9 maart 2023

Wie in Nederland Maduro zegt, denkt: Madurodam. De miniatuurstad in Den Haag is vernoemd naar de Curaçaos-Joodse oorlogsheld George Maduro. De gemeente Leidschendam-Voorburg eert hem met een expositie.

De tentoonstelling is ingericht in het Buitengoed Dorrepaal, de plek waar onder zijn leiding Duitse parachutisten in de meidagen van 1940 krijgsgevangen werden gemaakt. Maduro moest de hoogste prijs betalen voor zijn oorlogsmoed.

Openingshandeling
De gouverneur van Curaçao, mevrouw Lucille George-Wout, opende in aanwezigheid van burgemeester Jules Bijl van Leidschendam-Voorburg, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit en staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties de tentoonstelling George Maduro oorlogsheld van Curaçao.

In haar toespraak gaf de Curaçaose gouverneur aan dat het haar raakte hoe "mensen als Maduro de juiste keuzes weten te maken, ook als dit tegen de gevestigde orde in gaat."

In dat verband memoreerde ze ook de Philips-directeur en Nederlandse honorair-consul in Litouwen, Jan Zwartendijk, die tijdens de oorlog met zijn ‘Curaçao-verklaringen’ talloze Joodse vluchtelingen aan een visum wist te helpen.

"Sta voor je handelen"
Ook de leider van de slavenopstand op Curaçao, Tula, kwam in haar toespraak aan bod: “De lessen die Tula, Maduro en Zwartendijk ons leren, zijn actueel: sta voor je handelen en strijdt daarnaar.”

Centraal stond echter Maduro, die de hoogste prijs moest betalen in zijn heldhaftige strijd tegen bezetting, onderdrukking en geweld.

Lees het volledige verhaal over George Maduro op de website van Jonet.nl

Item in samenwerking met Jonet.

meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.