Joodse amuletten

Het geloof in de kracht van amuletten was onder Joden eeuwenlang wijd verbreid

Gepubliceerd op: 8 september 2022

Een amulet is een voorwerp waaraan magische krachten worden toegedicht. De Joodse traditie staat over het algemeen afwijzend tegenover magie en tovenarij, en dat geldt zeker ook voor voorwerpen waarvan wordt geloofd dat ze onafhankelijk van God kracht bezitten.
Desondanks hebben amuletten in het Joodse leven een lange geschiedenis en het gebruik ervan werd aanvaard door de oude rabbijnen: die leken zelfs in de kracht ervan te geloven.

Overal in de Talmoed zijn verwijzingen naar amuletten te vinden, het bezit van amuletten was kennelijk niets bijzonders en algemeen aanvaard. Een passage in de Talmoed suggereert dat amuletten door de oude rabbijnen werden gebruikt om demonen af te weren. De Talmoed stelt zelfs dat men een amulet in het openbaar op sjabbat mag dragen, iets wat normaal gesproken streng verboden is, mits de amulet door een 'deskundige' is gemaakt. De Talmoed stelt verder dat een amulet als werkend mag worden beschouwd als iemand er drie keer door is genezen. Daarbij maakt het niet uit of het een geschreven amulet betreft of een amulet gemaakt van kruiden en evenmin of de persoon in kwestie ernstig ziek was of slechts matig ziek.

De Sjoelchan Aroech, het Joodse wetboek, bepaalt dat het is toegestaan om te genezen met een amulet en er een te dragen ter bescherming. Zelfs Maimonides, een overtuigd rationalist die de "dwazen" veroordeelt die geloven dat een mezoeza een amulet is die bescherming biedt, vond het geoorloofd dat op sjabbat een bewezen werkend amulet werd gedragen.

Traditioneel werden amuletten als bescherming in de nabijheid van jonge baby's of barende vrouwen geplaatst. Dit gebruik stamt vermoedelijk uit een midrasj die zegt dat Lilith, volgens de Joodse mythologie de eerste vrouw van Adam en een kindermoordenaar, een baby ziek kon maken tenzij er een amulet bij het kind lag met daarop de namen van engelen geschreven, wat Lilith haar kracht zou ontnemen.

De bekendste Joodse amulet is de chamsa, een handvormig amulet met een oog in de handpalm. En als je bij iemand een rood koordje om de pols ziet, weet je dat de drager/draagster aanhanger is van de Joodse mystieke stroming kabbala, en ook dat is een amulet.
Amuletten werden vroeger gedragen om het boze oog, ajin hara in het Ivriet, af te weren. je kon je maar beter beschermd weten als een persoon of bovennatuurlijk wezen met kwaad in de zin naar je zou kijken …


Crescas heeft op 18 september 2022 een workshop gepland waarin je alles te weten komt over de chamsa (hamsa), de ultieme geluksamulet. Je hoort over de geschiedenis van dit intrigerende symbool en gaat er onder begeleiding zelf een maken. of je erin gelooft of niet: de verhalen zijn mooi en je eigen amulet, voor jezelf of een voor dierbare, wordt dat vast ook!

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.