Kunst en cultuur
Gepubliceerd op: 4 maart 2021
Vanwege de nog steeds geldende avondklok is de aanvangstijd van het CIDI verkiezingsdebat op dinsdag 9 maart VERVROEGD naar 18.30 uur!
Het debat, waaraan politici van de VVD, het CDA, D66, GroenLinks, de PVV en de PvdA deelnemen, is te volgen via de website van perscentrum Nieuwspoort.
CIDI onderzocht alvast de partijstandpunten inzake Joodse onderwerpen, zo is te lezen op Jonet.nl.
Dankzij SPUI25 en de Illustere School van de Faculteit Geesteswetenschappen van de UvA kunnen we ook achteraf bijzondere bijeenkomsten en lezingen bijwonen.
Op 15 februari sprak hoogleraar Hebreeuws en Joodse studies Irene Zwiep in haar lezing 'Kennis maakt naakt' over bomen (en mensen) in het paradijs. Ze vertelde over de levensboom, het symbool van continuïteit en vergankelijkheid dat in alle culturen voorkomt en over de boom van kennis van goed en kwaad, waar de mens niet van mag eten en die een cruciale rol speelt in het Bijbelse scheppingsverhaal.
Bekijk Kennis maakt naakt op Terugblik/Spui25.
Muziek en het brein: een muzikaal college met Erik Scherder en Dick Swaab
Het Concertgebouw presenteerde op woensdag 3 maart samen met BNNVARA een muzikaal college over muziek en het brein in tijden van corona. Collega-professoren Erik Scherder en Dick Swaab van het Herseninstituut gaven een muzikaal college met daarin speciale aandacht voor de positieve rol van muziek op het brein, in het bijzonder in stressvolle periodes zoals tijdens een lockdown.
De muzikale omlijsting werd verzorgd door pianist Cor Bakker, bassiste en zangeres Jala Heywood, pianiste Nino Gvetazde, cellist Alexander Warenberg en zangeres Marlies Claasen.
Het muzikale college werd mede mogelijk gemaakt door het NPO Cultuurmakersfonds en is nu online te bekijken.
JMW biedt Joden in heel Nederland al sinds 1946 een plek waar hulp, advies, ondersteuning, informatie en ook ontmoeting te vinden is, of je nu lid bent van een Joodse gemeente of niet, of je vraag te maken heeft met je Joodse identiteit of niet.
meer informatie: joodswelzijn.nl

Is er wel een ‘Joodse kiezer’? En hoe onderscheidt die zich dan van andere kiezers? En Joodse politici? Welke rol spelen onderwerpen als Israël, migratie, antisemitisme en rechtsherstel? Wat gebeurt er als antisemitisme opduikt in een partij? Zijn er veranderingen te bespeuren in de ‘Joodse stem’ en waardoor komen die dan? Hoe verhouden Joodse kiezers zich als minderheid tot andere minderheden?
De Benjamin en Freyda slaan de handen ineen en organiseren op woensdag 10 maart om 20.00 uur een online bijeenkomst over de aanstaande kamerverkiezingen op 17 maart, waarin de positie van de Joodse gemeenschap en Joodse onderwerpen in het Nederlandse politieke landschap worden besproken. In de Uilenburgersjoel gaan Kitty Herweijer, Bart Wallet en David Wertheim met elkaar in debat, onder leiding van Ferry Biedermann, journalist en hoofdredacteur van de Benjamin.
Meer informatie over registratie en hoe je het debat online kunt volgen op Freyda x Benjamin: Debat Joodse politiek.