Kunst en cultuur

Gepubliceerd op: 4 maart 2021

Bloemen in een groene vaas, Zygmunt Jozef Menkes (1896 - 1986). De Joodse schilder werd in 1896 geboren in het Poolse Lvov en stierf in Riverdale, New York. In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw maakte hij deel uit van de groep École de Paris. Vanaf 1935 woonde en werkte hij in de Verenigde Staten; hij was een exponent van de expressionistische beweging der Coloristen.

https://culture.pl/en/artist/zygmunt-sigmund-menkes

Vanwege de nog steeds geldende avondklok is de aanvangstijd van het CIDI verkiezingsdebat op dinsdag 9 maart VERVROEGD naar 18.30 uur!
Het debat, waaraan politici van de VVD, het CDA, D66, GroenLinks, de PVV en de PvdA deelnemen, is te volgen via de website van perscentrum Nieuwspoort.
CIDI onderzocht alvast de partijstandpunten inzake Joodse onderwerpen, zo is te lezen op Jonet.nl.

De zondeval, Cornelis Cornelisz. van Haarlem, 1592 (Collectie Rijksmuseum Amsterdam)

Dankzij SPUI25 en de Illustere School van de Faculteit Geesteswetenschappen van de UvA kunnen we ook achteraf bijzondere bijeenkomsten en lezingen bijwonen.
Op 15 februari sprak hoogleraar Hebreeuws en Joodse studies Irene Zwiep in haar lezing 'Kennis maakt naakt' over bomen (en mensen) in het paradijs. Ze vertelde over de levensboom, het symbool van continuïteit en vergankelijkheid dat in alle culturen voorkomt en over de boom van kennis van goed en kwaad, waar de mens niet van mag eten en die een cruciale rol speelt in het Bijbelse scheppingsverhaal.

Bekijk Kennis maakt naakt op Terugblik/Spui25.

Muziek en het brein: een muzikaal college met Erik Scherder en Dick Swaab

Het Concertgebouw presenteerde op woensdag 3 maart samen met BNNVARA een muzikaal college over muziek en het brein in tijden van corona. Collega-professoren Erik Scherder en Dick Swaab van het Herseninstituut gaven een muzikaal college met daarin speciale aandacht voor de positieve rol van muziek op het brein, in het bijzonder in stressvolle periodes zoals tijdens een lockdown. 

De muzikale omlijsting werd verzorgd door pianist Cor Bakker, bassiste en zangeres Jala Heywood, pianiste Nino Gvetazde, cellist Alexander Warenberg en zangeres Marlies Claasen.

Het muzikale college werd mede mogelijk gemaakt door het NPO Cultuurmakersfonds en is nu online te bekijken.

Type:
lezing
Wie:
Concertgebouw Amsterdam, BNNVARA
Waar:
online
Wanneer:
donderdag 4 maart 2021
Tijd:
Dagelijks

Freyda x Benjamin: Joden en de Nederlandse politiek

Item in samenwerking met JMW.
Logo samenwerking 'JMW'

Is er wel een ‘Joodse kiezer’? En hoe onderscheidt die zich dan van andere kiezers? En Joodse politici? Welke rol spelen onderwerpen als Israël, migratie, antisemitisme en rechtsherstel? Wat gebeurt er als antisemitisme opduikt in een partij? Zijn er veranderingen te bespeuren in de ‘Joodse stem’ en waardoor komen die dan? Hoe verhouden Joodse kiezers zich als minderheid tot andere minderheden?
De Benjamin en Freyda slaan de handen ineen en organiseren op woensdag 10 maart om 20.00 uur een online bijeenkomst over de aanstaande kamerverkiezingen op 17 maart, waarin de positie van de Joodse gemeenschap en Joodse onderwerpen in het Nederlandse politieke landschap worden besproken. In de Uilenburgersjoel gaan Kitty Herweijer, Bart Wallet en David Wertheim met elkaar in debat, onder leiding van Ferry Biedermann, journalist en hoofdredacteur van de Benjamin.

Meer informatie over registratie en hoe je het debat online kunt volgen op Freyda x Benjamin: Debat Joodse politiek.

Arnon Grunberg ontmoet kandidaat voor Volt voor de Tweede Kamerverkiezingen Nilüfer Gündoğan en rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema in een gesprek over de tolerantieparadox. Uitgangspunt voor het gesprek is een tekst uit 1945 van  de Oostenrijks-Britse filosoof Karl Popper (1902-1994): "Als we ongelimiteerd tolerant zijn, zelfs jegens hen die zelf intolerant zijn, als we niet bereid zijn een tolerante samenleving te verdedigen tegen de aanvallen van de intolerante medemens, dan zal de tolerante mens te gronde gaan, en met hem de tolerantie."
Op woensdag 10 maart om 20.00 uur kun je het gesprek via een livestream vanuit De Balie bijwonen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.