De verdwenen Amsterdamse jodenbuurt

Loading...
Datum
zondag 12 mei '24
Tijd
10:30 - 11:30
Lokatie
Amsterdam
Kosten
€ 7,50
Inschrijven voor deze editie is helaas niet meer / nog niet mogelijk.
Wachtlijst / belangstelling doorgeven

Mei 1943 wordt vaak gezien als het einde van de Amsterdamse Jodenbuurt, maar het nadenken over deze 'verdwijnende wijk' begon al veel eerder.

Begin twintigste eeuw ontstond er een nieuwe literaire trend in Amsterdam die door de auteurs liefkozend 'gettoliteratuur' werd genoemd. In rap tempo kwamen er romans, journalistieke werken, toneelstukken en gedichten uit over de Amsterdamse Jodenbuurt, waar het leven zich in de straten en steegjes rond het Waterlooplein afspeelde.

Interbellum
De schrijvers waren bijna allemaal afkomstig uit de wijk. Zij vergeleken de buurt met van alles: van een ruggengraat met ribben (Siegfried van Praag, 1929) tot een lange koosjere worst (Meyer Sluyser, 1957). Ze schreven verhalen die kleur gaven aan het Amsterdamse interbellum en gaven vorm aan de idee van een Joods Amsterdamse identiteit tegen de achtergrond van een verdwijnende wijk door stadssanering en sociale veranderingen.

Roemloos ten onder
Door de verschrikkingen van de sjoa waren er na de oorlog nog nauwelijks buurtbewoners over om de verhalen door te geven en de buurt weer leven in te blazen. De ruïnes van de Joodse wijk zijn in 1978 grotendeels gesloopt. Zo ging de buurt, die zoveel herinneringen had bewaard, waaronder geuren, grappen, armoede, lief en leed, roemloos ten onder. Hoe kijken we terug op deze Joodse geschiedenis van Amsterdam?

Het verhaal achter Joods leven
Waar nu de Stopera staat, het Amsterdamse stadhuis-annex-operahuis, begon ooit het Joodse leven in Amsterdam. Van deze buurt, Vlooienburg, is nu vrijwel niets meer te zien. Ook het karakter van de aanpalende buurt Uilenburg is sterk veranderd. Hoe zag het leven van Joden in deze buurten eruit?

In deze lezing gaan we op zoek naar het verhaal van succesvolle Portugese kooplieden, rabbijnen, sappelende Asjkenazische straathandelaren en bedelaars. Met elkaar vormden zij de kraamkamer van de Joodse gemeenschap van Amsterdam.

Deze cursus wordt gegeven in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland
Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar.

meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Logo samenwerking 'Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland'

Wachtlijst / belangstelling opgeven

De inschrijving voor deze cursus is helaas gesloten vanwege het maximale aantal deelnemers. Wil je graag op de wachtlijst staan of je belangstelling doorgeven, vul dan onderstaand formulier in. Mocht er alsnog een plekje vrijkomen zullen wij je uiteraard op de hoogte stellen. Bij veel belangstelling zullen wij extra cursus-editie's overwegen!

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.