Laatste kans: Midrasj in een notendop

Gepubliceerd op: 21 januari 2021

De teksten van de Bijbel zijn sinds mensenheugenis onderwerp van studie: woorden en zinnen, zelfs hele verzen worden onderzocht op hun betekenis. Rabbijnen waren de eersten die op die manier de teksten van de heilige boeken onder de loep namen. Ze bestudeerden, interpreteerden, parafraseerden en gaven uitleg. Het bijzondere van Midrasj - het woord betekent onderzoek en/of uitleg - is dat in elke periode de rabbijnen hun bevindingen aanpasten aan de behoeftes van hun tijd. Dat maakt de Midrasj tot een fascinerend dynamisch geheel.
En als je verschillende 'midrasjiem' naast elkaar legt, kunnen zelfs de kleinste afwijkingen leiden tot grote filosofische en exegetische disputen.

In de Zoom-lezing Midrasj in een notendop geeft docente Lieve Teugels een inleiding op Midrasj, en zet haar toehoorders vervolgens zelf aan het werk. Samen lees je een tekst, en ga je met enkele mede-toehoorders op zoek naar betekenissen.
Een geweldige manier om een glimp te begrijpen van deze oeroude maar nog altijd springlevende manier van de Bijbel lezen.

Wil je meedoen? meld je dan snel aan op onze website voor Midrasj in een notendop. Na ontvangst van je registratie krijg je de inloggegevens voor Zoom per mail toegestuurd.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.