Kunst en cultuur

Onze keus uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, live en online

Gepubliceerd op: 17 november 2022

The Trial, door Lela Migirov (1961). De Israëlische Migirov werd opgeleid tot KNO-arts maar besloot tijdens een sabbatical te gaan schilderen. Ze verdeelt haar tijd tussen Parijs en Tel Aviv. Ze won al diverse kunstprijzen. Ze maakte een serie werken die werd geïnspireerd door schrijver Franz Kafka.

Eindeloze vlucht. Een avond over het leven en werk van Joseph Roth

Ter gelegenheid van het verschijnen van Eindeloze vlucht, de biografie van Jospeh Roth geschreven door Keiron Pim, organiseren Spui 25 en uitgeverij Atlas Contact een feestelijke avond over het leven en werk van Joseph Roth. Geert Mak, Mietsie Ruiters en Els Snick brengen in voordrachten een ode aan de grote journalist en romancier Roth, een van de grootste schrijvers van de vorige eeuw. Het programma wordt muzikaal omlijst door het Damast Duo.

Type:
literair
Wie:
Spui25 en uitgeverij Atlas Contact
Waar:
Oude Lutherse Kerk, Singel 411, Amsterdam
Wanneer:
donderdag 1 december 2022
Tijd:
19.30 uur


Filosoof Martin Buber (1878-1965) discussieerde met vele groten der aarde en werd geportretteerd door Andy Warhol. Buber drukte zijn stempel op zijn tijd. Een van zijn grootste successen was de hertaling van de Tora vanuit het Hebreeuws naar het Duits, in samenwerking met Franz Rosenzweig. Het was hun beider missie om de vijf boeken van Mozes toegankelijk te maken voor een breed publiek door niet alleen de woorden te vertalen maar ook de beleving van ritme, rijm, melodie en klanken van het gesproken narratief naar het Duits om te zetten.

Jichoed: Vereniging van Verschillen door ware dialoog is het thema van een studiedag met lezingen en workshops over de inzichten en wijsheid van Martin Buber. Het complete programma staat op de website van Stichting Pardes.

Type:
lezing
Wie:
Studiecentrum Pardes
Waar:
De Thomas, Prinses Irenestraat 36, Amsterdam
Wanneer:
donderdag 24 november 2022
Tijd:
10.30 - 18.00 uur

Netwerkbijeenkomst Joods Erfgoed

Na de succesvolle eerste editie van vorig jaar, organiseert Erfgoedhuis Zuid-Holland in samenwerking met het Platform Religieus Erfgoed Zuid-Holland wederom de bijeenkomst voor het netwerk Joods cultureel erfgoed in Zuid-Holland. Centraal staat de vraag hoe we ervoor kunnen zorgen dat de sporen van de Joodse cultuur zichtbaar en beleefbaar worden gemaakt in de provincie Zuid-Holland.
Eduard Huisman, consul-beheerder Joodse begraafplaatsen in Nederland voor het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap verzorgt de openingslezing: Joodse begraafplaatsen als baken van Joods erfgoed. Wat kunnen we leren van ervaringen met funerair erfgoed?

Het volledige programma is te zien op de website van Erfgoedhuis Zuid-Holland. Daar vind je ook het formulier waarmee je je kunt aanmelden voor de bijeenkomst.

Type:
lezing
Wie:
Erfgoedhuis ZuidHolland in samenwerking met het Platform Religieus Erfgoed Zuid-Holland
Waar:
Verhalenhuis Bélvèdere, Rechthuislaan 1, Rotterdam
Wanneer:
donderdag 24 november 2022
Tijd:
13.30 - 17.00 uur


De Jewish Lives Podcast is een maandelijkse show waarin de levens van invloedrijke Joden centraal staan. De basis van de podcasts wordt gevormd door Jewish Lives, de in 2016 opgezette serie biografieën die meer dan 3.000 jaar Joods leven omspannen, van Mozes tot Maimonides, van Heine tot Streisand.

Alessandra Wollner, doorgewinterd producer en journalist, spreekt in de podcasts met een schrijver van een Jewish Lives biografie. De interviews zijn een fantastische verkenning van de Joodse identiteit via een belangrijk persoon die haar of zijn sporen heeft nagelaten op literatuur, religie, filosofie, politiek, het culturele en economische leven en de kunsten en wetenschappen.

Beluister de afleveringen online op jewishlives.org/podcast of download ze via Apple Podcasts, Spotify, iHeartRadio, Amazon Music of Stitcher.

Aanrader!

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.