Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends waarvoor je in coronatijd niet per sé op pad moet

Gepubliceerd op: 2 december 2021

David Ludwig Bloch, 'Shanghai, Street Scene, 1949', een aquarel uit de collectie van het Leo Baeck Instituut in New York. Het kunstwerk was te zien in 2019 tijdens de tentoonstelling The Art of Exile: Paintings by German-Jewish Refugees.



Fré Cohen (1903-1943 was een succesvol illustrator en grafica in een wereld waarin voornamelijk mannen beeldbepalend waren. Ze was volkomen thuis in de idealen en vormtaal van de Amsterdamse School, getuige haar prachtige, krachtige werk. Ze ontwierp het fraaiste grafische drukwerk voor de gemeente Amsterdam en verschillende socialistische bewegingen, waarbij ze door haarzelf gemaakte letters gebruikte. Daar lag haar hart als Joods meisje: de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond, waar voornamelijk Joden uit het proletariaat werkzaam waren, en de Amsterdamse School, het nieuwe bouwen dat met name bij sociale woningbouw werd toegepast.

Fré Cohen zat in de oorlogsjaren op verschillende plaatsen ondergedoken. Ze bleef, zo goed en zo kwaad als het kon, illegaal doorwerken tot ze op 9 juni 1943 werd opgepakt. Ze probeerde een eind aan haar leven te maken door pillen te slikken en overleed op 12 juni 1943 in een ziekenhuis in Hengelo. 



Type:
tentoonstelling
Wie:
Amsterdamse School Museum het Schip
Waar:
Oostzaanstraat 45, Amsterdam
Wanneer:
dinsdag 2 november 2021 - zondag 4 september 2022
Tijd:
11.00-17.00 uur

Jeruzalem in kleur 

Met dit filmpje van minder dan één minuut stap je als het ware in een tijdmachine. De ingekleurde beelden van Jeruzalem in 1897, geschoten bij de Jaffapoort, laten het straatleven anno 1924 zien. De beelden werden in april 1897 gemaakt door de Franse cineast Alexandre Promio, werkzaam bij filmmaatschappij Lumière. 
Leuk om te ontdekken wat voor mensen er in beeld komen!

Porte de Jaffa: côté Est.

Het Noord-Hollands Archief (NHA) heeft ruim anderhalf jaar onderzoek gedaan naar vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in verzet kwamen. Vrouwen waren belangrijke schakels in de infrastructuur van het verzet en werden, juist omdat ze vrouw waren, minder snel verdacht van verzetswerk. Hun werkzaamheden gingen van het redden van Joodse kinderen tot het zorgen voor onderduikers, van koerierswerk tot vervalsen, van illegale pers maken en verspreiden tot spionage en van sabotage tot liquidaties.

In het Noord-Hollands Archief in Haarlem werd maandag 29 november de permanente tentoonstelling De vele gezichten van Vrouwen in Verzet geopend. In deze expositie wordt de essentiële rol van vrouwen in het Noord-Hollandse verzet belicht. Tussen de ruim 120 namen en gezichten bevindt zich ook een prachtig ingekleurde foto van Henriëtte Pimentel.

Lees verder op de website van het Noord-Hollands Archief

De eerste avond Chanoeka 2021

Drie families, zowel in groot Amsterdam als in de mediene, bereiden zich voor op het Chanoekafeest. Ruben Vis, secretaris van het NIK, vertelt over de achtergronden van het feest en de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb ontsteekt met rabbijn Jehoeda Vorst in het stadhuis aan de Coolsingel de eerste kaars van de chanoekia. 

Noam Vazana zingt het traditionele Chanoekalied 'Ma'oz tzur' en het in Ladino gezongen lied 'Ocho Kandelikas'. Een mooie uitzending die je best nóg eens kunt bekijken. Dat vond ook De Vrijdagavond, die er een itempje aan wijdde.

Bekijk De eerste avond Chanoeka 2021 op NPO Start.

Bij deze foto denken ouderen onder ons vast: The Jets! Uit West Side Story! En dat klopt: de film was de inspiratie voor de New Yorkse Joodse a cappella groep Six13. We vertellen niets, want 'verrassend' dekt de lading van deze aanstekelijke meezing-video absoluut onvoldoende!

En wil je meer lezen over de achtergrond en totstandkoming van deze nieuwste Chanoeka-parodie: lees This catchy ‘West Side Story’ Hanukkah parody was filmed on location in New York.

A West Side Chanukah Story

Hoe de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend blijft

Zijn persoonlijke verhalen over het oorlogsverleden bruikbaar voor academisch onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog en de herinnering daaraan? In dit programma buigen twee antropologen zich over de rol van persoonlijke geschiedschrijvingen over de oorlog in de collectieve herinnering aan het verleden. 

Academisch debatcentrum Spui25 liet op 11 november 2021 een aantal onderzoekers aan het woord en nam dit boeiende gesprek op. Je kunt Persoonlijke geschiedenissen en collectieve verbeelding online terugkijken.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.