Laatste kans: Online lezing 'Hij steelt de slaap van mijn ogen'

Hebreeuwse homoerotische poëzie in middeleeuws Spanje

Gepubliceerd op: 21 januari 2021

De bloeitijd van de Hebreeuwse poëzie begon in de tiende eeuw in Sefarad en floreerde tot 1492, toen de Joden van het Iberisch schiereiland werden verdreven.

Filosoof Ibn Gvirol (Salomón ibn Gabirol, (1021-1055), rabbijn Judah Halevi ((1074-1141)) en Talmoedgeleerde Samuel Hanagid (993-105 beleefden hun hoogtijdagen als dichters in de elfde en twaalfde eeuw. Weelderige gedichten vloeiden uit hun pen, en geen onderwerp werd gemeden. In hun werk vinden we religieuze en filosofische onderwerpen maar ook wereldse, zoals eten en drinken, oorlog en gevechten, en, uiteraard, de liefde. En niet zomaar liefde: in de gedichten wordt de vleselijke liefde bezongen, die tussen man en vrouw, maar zeker ook de liefde tussen twee mannen, en dat is opmerkelijk in een cultuur waarin religie allesbepalend was.

Docent Yaniv Hagbi vertelt in zijn lezing 'Hij steelt de slaap van mijn ogen' vooral over de poëzie waarin de homoseksuele mannenliefde in wonderschone woorden wordt gevat, en laat zien hoe die kennelijk veel minder gevoelig lag dan je zou verwachten.

Meld je aan op onze website voor 'Hij steelt de slaap van mijn ogen'. Na ontvangst van je registratie krijg je de inloggegevens voor Zoom per mail toegestuurd.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.