Heddy Lester, bekend van 'De Mallemolen', overleden

Gepubliceerd op: 2 februari 2023

Zangeres en actrice Heddy Lester is op 72-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van blaaskanker. Zij overleed thuis in haar woning in Amsterdam. Heddy Lester werd vooral bekend door haar Songfestivalliedje De Mallemolen.

Heddy Affolter, zoals haar echte naam luidde, werd in 1950 geboren. Onder haar artiestennaam Heddy Lester kreeg zij vooral bekendheid door het nummer 'De Mallemolen'. Het liedje was de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival van 1977 in Londen. In die tijd telde het liedjesfestijn slechts achttien deelnemende landen. Heddy Lester eindigde op de twaalfde plek.

Liefde voor muziek

Het zingen leerde Heddy van haar moeder Louise van de Montel. Louise was van Surinaams-Joodse komaf. In 1942 werd zij ontslagen bij het modehuis Hirsch in Amsterdam vanwege haar half-Joodse achtergrond. Via haar vader, die Joodse Nederlanders onderdak bood, sloot zij zich aan bij het verzet. Hij werd verraden en opgepakt. Enkele maanden later werd ook Louise gearresteerd en overgebracht naar Kamp Vught. Daar kreeg zij van medegevangenen de bijnaam de Nachtegaal van Vught.

Na de oorlog keerde zij terug naar Amsterdam en trouwde met Coen Affolter. In de hoofstad dreef het echtpaar een nachtclub waar zij onder de naam Louise de Montel ook zong. Zanger en componist Ramses Shaffy was een van de stamgasten van het etablissement. Het tweetal trad in de jaren zeventig regelmatig samen op.

Toneelcarrière

Na haar doorbraak op het Songfestival bleef Heddy Lester optreden, maar het grote publiek kende haar nauwelijks meer. Vanaf de jaren tachtig was zij vaak op het toneel te zien. Het bekendste theaterstuk waarin zij meespeelde is Ghetto van de Haagse toneelgroep De Appel.

Het toneelstuk van de Israëlische schrijver Joshua Sobol gaat over een groep Joden in het getto van Vilnius in Litouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ghetto werd voor televisie geregistreerd door de NOS en op 4 mei 1988 uitgezonden. Later maakte Heddy Lester de toneelvoorstelling Duizend zakdoeken. Daarin vertelt zij het verhaal over het verleden van haar familie.

Haar overlijden werd bekend gemaakt door haar broer Frank Affolter in een interview met de Telegraaf. "Ze heeft enorm gevochten tegen de ziekte", zegt hij tegen de verslaggever van de krant. "Aanvankelijk leek het de goede kant op te gaan tot enkele weken geleden bleek dat de kanker ook haar lever had aangetast."

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.