Onze Jiddisje mama

Een online themadag waarin onze even vaak geprezen als verguisde Joodse moeder liefdevol onder de loep wordt genomen

Gepubliceerd op: 15 april 2021

In 1966 kwam Ensie, Woordenboek van Populair Taalgebruik, niet verder dan: "bemoeizuchtig vrouwmens dat haar kind niet opgegroeid wil zien." Toegegeven: de oerJoodse oermoeder is soms beschermend tot in de overtreffende trap en wordt vaak neergezet als onontkoombaar dominant. Maar dat doet deze moederfiguur geen recht en er is veel meer over haar te vertellen, vandaar dat Crescas besloot de Joodse vrouw des huizes eens aan een nader onderzoek te onderwerpen, en dat doen we tijdens de online themadag Mijn Jiddisje mama.

Op zondag 20 juni van 12.30 tot 21.00 uur kun je deelnemen aan leuke en leerzame workshops en luisteren naar boeiende lezingen. Zo zal professor Irene Zwiep op haar onnavolgbare wijze spreken over Jiddisje mama's in Tenach, gaat Joris Beulink in op de Jiddisje papa (die bestaat ook!) en vindt vertaler Ruben Verhasselt de Jiddisje mama in het Jiddisje lied.  

De themadag gaat van start met de keynote lezing Dominante Joodse moeders: mythe en werkelijkheid door psychotherapeute Iki Freud. De dag wordt afgesloten door de Amerikaanse cultuurhistorica Joyce Antler (1942), schrijfster van onder andere You Never Call! You Never Write!: A History of the Jewish Mother (2008), wat tevens de titel is van haar lezing.

Aan het einde van de dag, zo rond 21.00 uur, hopen we wat meer te begrijpen van wat de Jiddisje mama typeert en welk (psychologische) effect van haar persoonlijkheid heeft op de relatie tussen ouder en kind.

Aan de invulling van het programma wordt nog gewerkt, maar neem nu alvast een kijkje op onze website!

Let op: ook Jiddisje papa's en hun kinderen zijn van harte welkom!


Type:
lezing
Wie:
Joods Educatief Centrum Crescas
Waar:
Online
Wanneer:
zondag 20 juni 2021
Tijd:
12.30 uur tot en met 21.00 uur
Item in samenwerking met JMW.
Logo samenwerking 'JMW'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.