Laatste kans: Klimaat en Milieu vanuit de Talmoed

De mens heeft de plicht om de aarde te bewaken en te beschermen, óók tegen de roof- en hebzucht van de mens zelf.

Gepubliceerd op: 26 januari 2022

Ieder mens zou zich verantwoordelijk moeten voelen de aarde niet uit te putten, schoon te leven en de natuur waar mogelijk intact te laten. Dat geldt vandaag de dag meer dan ooit, en was kennelijk al ontelbare eeuwen geleden al een punt van aandacht: "De Eeuwige God nam de mens en zette hem in de tuin van Eden, om het te bewerken en te bewaken." Zo staat het in Bereesjiet 2:15, het eerste boek van de Tora.

Het zijn belangrijke woorden, zo kort na de schepping van de wereld. De pure, smetteloze wereld werd aan de mens gegeven om die met respect te bewerken, opdat ze haar rijkdommen zou afgeven. Maar de mens kreeg met dit mandaat ook de plicht om de aarde te bewaken en te beschermen, óók tegen de roof- en hebzucht van de mens zelf. Daarmee werd de eerste mens al meteen aangesteld als beheerder met Tikoen Olam als hoogste opdracht: het heel houden en heel maken van de wereld.

In de Talmoed vind je het verhaal van Choni, een wijs man, die op een wandeling een man een johannesbroodboom ziet planten. Choni vraagt hem hoe lang zou het duren voordat de boom vrucht zal dragen. "Zeventig jaar," antwoordt de man. Choni vraagt dan: "Ben je zo gezond dat je verwacht zo lang te leven en van zijn vruchten te eten?" De man antwoordt: "Ik heb een vruchtbare wereld gevonden omdat mijn voorvaderen die voor mij geplant hebben. Zo plant ik hem ook voor mijn kinderen."

In de lezing Klimaat en Milieu vanuit de Talmoed op donderdag 3 februari zal Jacob de Leeuwe de ethische en spirituele wijsheid van de Talmoed in verband brengen met de hedendaagse klimaat- en millieuproblematiek. Jouw inbreng in de discussie is van harte welkom!

Meld je aan op onze website - je krijgt gegarandeerd nieuwe inzichten!

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.