Altijd online: de Dode Zeerollen en waarom zijn ze zo belangrijk?

Een spectaculaire vondst met grote gevolgen

Gepubliceerd op: 2 december 2020

Op 20 oktober gaf Emanuel Tov, emeritus hoogleraar Bijbelwetenschappen aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem voor Crescas een lezing over de betekenis van de Dode Zeerollen. Zijn verhaal werd via Zoom gestreamd, en is nu voor iedereen die meer over deze bijzondere vondst wil weten, beschikbaar.

Tussen 1947 en 1956 werden in elf grotten in Qumran, aan de noordwestelijke kant van de Dode Zee, bijna duizend documenten gevonden, sommige in complete rolvorm, andere als fragmenten daarvan. Het was dé archeologische ontdekking van de twintigste eeuw. Deze 'Dode Zeerollen' bleken Hebreeuwse teksten te bevatten uit de periode circa 250 vóór tot circa 50 van de gangbare jaartelling en zijn daarmee de oudste Bijbelse teksten die ooit zijn gevonden. Na reconstructie van de ruim 900 teksten bleken meer dan 200 ervan Bijbelse manuscripten. Het overige gevonden materiaal is van grote historische betekenis, omdat ze een beeld geven van de diversiteit en creativiteit van de Joodse wereld van die tijd.

Professor Tov vertelt in zijn lezing over de historische, religieuze en taalkundige betekenis van de Dode Zeerollen en illustreert zijn verhaal met fraaie beelden.

Op onze website kun je de lezing De Dode Zeerollen en waarom zijn ze zo belangrijk? bekijken.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.