Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends waarvoor je niet per sé op pad moet, maar wel kán

Gepubliceerd op: 8 juli 2021

Jerusalem in summer, van de in Kirgizië geboren Israëlische beeldend kunstenaar Anel Gur (Elena Gurovich).

In de synagoge van Coevorden is tot 26 september de tentoonstelling Mystiek van de Hebreeuwse letters te zien. De Amsterdamse beeldend kunstenaar en leraar Joodse mystiek Ruud Bartlema exposeert vijftien schilderijen.

In de Joodse mystiek spelen de 22 letters van het Hebreeuwse alfabet een grote rol. Aan elke letter zijn meerdere betekenissen en vaak ook meerdere verhalen verbonden, waarvan de kleurrijke schilderijen er een aantal tonen. Bartlema speelt in zijn werk met verschillende invalshoeken: de vorm van een letter, de naam, de getalswaarde of een verhaal.

Type:
tentoonstelling
Wie:
Synagoge Coevorden
Waar:
Kerkstraat 36, Coevorden
Wanneer:
vrijdag 18 juni 2021 - zondag 26 september 2021
Tijd:
donderdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur

Het Joods Historisch Museum presenteert deze zomer een grote overzichtstentoonstelling van de Duits-Amerikaanse fotograaf Fred Stein (1909-1967). Hoewel enkele van zijn portretten wereldberoemd zijn, raakte de fotograaf zelf na zijn dood in de vergetelheid. In de tentoonstelling Fred Stein. Dresden, Parijs, New York. Fotograaf in ballingschap zijn nu voor het eerst in Nederland bijna tweehonderd van zijn foto’s te zien.


Type:
tentoonstelling
Wie:
Joods Cultureel kwartier
Waar:
Nieuwe Amstelstraat 1, 1011 PL Amsterdam
Wanneer:
vrijdag 9 juli 2021 - zondag 7 november 2021
Tijd:
Dagelijks (ook in het weekend) geopend 10.00 - 17.00 uur

Ter gelegenheid van G.L. Durlachers 25ste sterfdag verscheen begin juli bij uitgeverij Querido het boek Strepen aan de hemel en andere oorlogsherinneringen, een heruitgave van het grootste deel van Durlachers werk over zijn ervaringen in de oorlog.
Vrienden, familie en schrijvers als Marcel Möring bespreken het werk van Durlacher, daarbij komen ook de belangrijke vragen aan de orde die zijn boeken oproepen.
Hoe beschrijf je het onzegbare? Hoe geef je zulke gebeurtenissen vorm?


Type:
literair
Wie:
De Balie
Waar:
online
Wanneer:
donderdag 8 juli 2021
Tijd:
dagelijks

Het Goethe-Institut in Amsterdam programmeerde op 8 juli in de bibliotheek van Kerkrade een gesprek met Dmitrij Kapitelman, naar aanleiding van diens boek Eine Formalie in Kiew. Kapitelman, geboren in Kiev in 1986, kwam op achtjarige leeftijd met zijn familie naar Duitsland als 'quotavluchteling', studeerde politieke wetenschappen en sociologie in Leipzig en studeerde af aan de School voor Journalistiek in München. 

Tegenwoordig werkt hij als freelancejournalist en schrijver. Door ons zomerreces hebben we dat gesprek niet eerder kunnen melden, maar in de prachtige videoreeks Jüdische Identitäten kunnen we Kapitelman toch leren kennen, als hij spreekt met Daniel Grossmann, artistiek leider van het Joods Kamerorkest München.

Voor wie geen of weinig Duits machtig is: het gesprek is Engels ondertiteld.

Type:
literair
Wie:
1700 Jahren jüdisches Leben in Deutschland 2021
Waar:
online
Wanneer:
donderdag 8 juli 2021
Tijd:
dagelijks

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Diklah Zohar Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Kunst in antieke synagoges

Al vanaf het begin van het archeologisch onderzoek in Israël was het aantal synagoges die er werden opgegraven overweldigend. Wat op de moderne beschouwer nog verrassender kan overkomen, zijn de...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.