Kunst en cultuur

Een kleine greep uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, live en online

Gepubliceerd op: 15 september 2022

Édouard Vuillard, The Art Dealers, 1908.

Dubbelportret van de broers Josse en Gaston Bernheim-Jeune, kunsthandelaars in Parijs. We zien hen in hun galerie, met elektrische lampen aan de muur om de kunstwerken te verlichten. Op de voorgrond zit Gaston nonchalant op de armleuning van een stoel, terwijl op de achtergrond Josse achter een bureau zit. Geen van beiden kijkt naar de kunstenaar, alsof ze zich niet bewust zijn van zijn aanwezigheid als toeschouwer

Lion Tokkie doet al ruim twaalf jaar onderzoek naar een vrijwel onbekend stuk geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog: Joodse werkkampen. Zijn bevindingen houdt hij bij op zijn website Joodse werkkampen.

Op donderdag 22 september komt Tokkie naar theater De Voorveghter in Hardenberg voor een lezing. Wie heeft ooit gehoord van kamp Molengoot, kamp De Vecht, kamp Kloosterhaar en strafkamp Erica? Wat gebeurde er in deze 'dag en nacht' kampen, werkkampen waar de Joodse dwangarbeiders dag en nacht verbleven, in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland?


De lezing vindt plaats op initiatief van de Lionsclub Vechtdal; de opbrengst is bestemd voor een goed doel in de gemeente Hardenberg.

Type:
lezing
Wie:
Theater De Voorveghter
Waar:
Badhuisplein 3, Hardenberg
Wanneer:
donderdag 22 september 2022
Tijd:
19.45 uur

In Dubbel zondebok. Joodse journalisten in tijden van antisemitisme en vervolging 1920-1945 vertelt Piet Hagen de geschiedenis van Joodse journalisten, fotografen en andere publicisten in oorlogstijd. Vanaf de eerste dag van de bezetting werden zij ontslagen en vervolgd. Velen werden gedeporteerd en omgebracht. Door hun identiteit van zowel journalist als Joods waren zij dubbel ‘verdacht’ en stonden zo bovenaan de zwarte lijsten van de bezetter. Hun vervolging werd voorafgegaan door jaren van antisemitische vooroordelen en propaganda. Tegelijkertijd met de uitschakeling van de Joodse journalisten in Nederland werd de pers stap voor stap ‘gelijkgeschakeld’, dat wil zeggen genazificeerd. Toch kwam de waarheid van de Sjoa stukje bij beetje aan het licht, mede dankzij Joodse ooggetuigen en klokkenluiders.

Piet Hagen gaat met Natascha van Weezel in gesprek over zijn boek. Aansluitend wordt het eerste exemplaar overhandigd aan Folkert Jensma, vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Type:
debat
Wie:
Academisch debatcentrum SPUI25
Waar:
Spui, 23-25, Amsterdam
Wanneer:
woensdag 21 september 2022
Tijd:
17.00-18.30 uur


In de tentoonstelling ZERHEILT - Healed to Pieces maak je kennis met de diversiteit van het Joodse leven in Berlijn en de complexiteit van de Duits-Joodse geschiedenis. Berlijn is een stad waar de herinnering aan de Jodenvervolging alom voelbaar is. De Duitse hoofdstad is de plek waar ooit de systematische vervolging van en moord op Joden werd gepland en geregisseerd. Nu is de Joodse gemeenschap in Duitsland met meer dan 200.000 mensen een van de snelst groeiende in de wereld. Het spanningsveld tussen de geschiedenis van Berlijn en de levendigheid van het hedendaagse Joodse leven in deze stad was het vertrekpunt voor het project ZERHEILT - Healed to Pieces. De Franse fotograaf Frédéric Brenner onderzocht tussen 2016 en 2019 met zijn camera het hedendaagse Joodse leven in Berlijn. Hij fotografeerde uiteenlopende personen die van de Duitse hoofdstad hun thuis hebben gemaakt of op doorreis waren. Later dit jaar organiseert Crescas een rondleiding in deze tentoonstelling. Blijf onze nieuwsbrief en Social Media volgen voor meer informatie!

Lees over de inrichting van de tentoonstelling Ruimtelijke presentatie van fotografisch essay door fotograaf Frédéric Brenner.



Type:
expositie
Wie:
Joods Museum
Waar:
Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam
Wanneer:
vrijdag 23 september 2022 - zondag 5 maart 2023
Tijd:
Dagelijks (ook in het weekend) geopend van 10.00 - 17.00 uur

Jofel, de jaarlijkse Joodse cultuurdag in Leeuwarden, valt in 2022 op zondag 18 september. Het is alweer de dertiende keer dat dit informele, gezellige evenement plaatsvindt. 

De hele dag kun je bij Tresoar aan maar liefst zestien activiteiten rondom Joodse thema’s deelnemen. Er zijn lezingen en documentaires, of je kunt onder begeleiding een stadswandeling maken langs de sporen van Joods leven in de Leeuwarder binnenstad. Onder de sprekers zijn schrijvers, journalisten en zelfs een projectontwikkelaar.

Het programma vind je onder de link hieronder.

Let op: toegangstickets zijn alleen vooraf te bestellen t/m vrijdagmorgen 16 september 12.00 uur!

Wie:
Museum Tresoar
Waar:
Boterhoek 1, Leeuwarden
Wanneer:
zondag 18 september 2022
Tijd:
11.00 - 18.00 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.