Laatste kans: Achad Ha’am

De seculiere zionist die de basis legde voor het moderne Israël

Gepubliceerd op: 16 december 2021

"Het zionisme is een Joods-nationalistische beweging die tot doel heeft de oprichting en ondersteuning van een Joodse nationale staat in Palestina, het oude thuisland van de Joden (Hebreeuws: Erets Jisraʾel, het Land Israël). Hoewel het zionisme in de laatste decennia van de 19e eeuw in Oost- en Midden-Europa is ontstaan, is het in veel opzichten een voortzetting van de oude gehechtheid van de Joden en van de Joodse religie aan de historische regio Palestina, waar een van de heuvels van het oude Jeruzalem Zion werd genoemd." Aldus de definitie van het begrip zionisme zoals verwoord door Encyclopaedia Brittanica. Maar zo'n omschrijving zegt niets over de verschillende visies die Joodse denkers ontwikkelden over het wezen van het zionisme.

In de reeks Engelstalige lezingen New Insights in Zionism, die Crescas dit seizoen op het programma heeft staan, zie je hoe elk van hen het zionisme een eigen invulling gaf en die in belangwekkende teksten vastlegde.

Donderdag 12 januari geven we in Achad Ha’am and the forming of secular Judaism een podium aan de man die voorstander was van cultureel zionisme waarin een seculier, spiritueel jodendom zou kunnen gedijen - een opvatting die lijnrecht stond tegenover het politieke, welhaast militante zionisme van Ze'ev Jabotinski.

Achad Ha'am, pseudoniem van Asher Zvi Hirsch Ginsberg (1856-1927), wordt algemeen beschouwd als de filosoof bij uitstek van de zionistische gedachte, juist omdat de Joodse identiteit in zijn opvatting spiritueel en cultureel bepaald is. Hij streefde naar "een Joodse staat en niet slechts een staat van Joden."

In deze lezing maken we kennis met de man, zijn visie en de diepgaande invloed die zijn gedachten hebben gehad op de vorming van het seculiere jodendom in het moderne Israël.

De teksten die worden gebruikt als basis voor deze lezing kun je op de cursuspagina als pdf downloaden.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.