Achad Ha'am: seculier jodendom, cultureel zionisme

'New insights in Zionism' is meer dan een reeks lezingen waarin je kennis maakt met het ontstaan van het zionisme.
De serie geeft inzicht in het debat dat binnen het jodendom speelde, en nog steeds speelt, over het vormen van een onafhankelijk Joods bestaan.

Tijdens deze zes bijeenkomsten maak je kennis met verschillende standpunten van Joden die het zionisme hebben vormgegeven, hun literaire werk en de oplossingen die ze hebben aangeboden voor vele vragen die binnen het jodendom speelden: hebben Joden een politiek thuisland nodig? Onder welke omstandigheden zijn Joden daar veiliger? Wat moeten ze hiervoor doen? en welke overtuiging is ervoor nodig?

De derde lezing uit de serie 'Zes Zionistische leiders die Israel hebben gevormd' is gewijd aan Achad Ha'am.

Asher Zvi Hirsch Ginsberg (18 augustus 1856 - 2 januari 1927), vooral bekend onder zijn pseudoniem Achad Ha'am (wat letterlijk 'één van het volk' betekent (Genesis 26:10), was een Hebreeuwse essayist en een van de belangrijkste pre-state zionistische denkers. Hij staat bekend als de grondlegger van het culturele zionisme.

Met zijn seculiere visie zag hij Israël als een Joods spiritueel centrum. Achad Ha'am streefde naar 'een Joodse staat en niet alleen een staat van Joden'.

In deze lezing maken we kennis met de man, zijn visie en de diepgaande invloed die zijn gedachten hadden op de vorming van het seculiere jodendom in het moderne Israël.

De lezing is in het Engels.

The Jewish State and Jewish Problem Excerpts
Slavery in Freedom
Moses

Wachtlijst / belangstelling opgeven

De inschrijving voor deze cursus is helaas gesloten vanwege het maximale aantal deelnemers. Wilt u graag op de wachtlijst staan of uw belangstelling doorgeven, vul dan onderstaand formulier in. Mocht er alsnog een plekje vrijkomen zullen wij u uiteraard op de hoogte stellen. Bij veel belangstelling zullen wij extra cursus-editie's overwegen!

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.