NHM vertelt de geschiedenis van de Sjoa

Gepubliceerd op: 9 november 2023

Binnenkort opent het Nationaal Holocaustmuseum (NHM) zijn deuren. Het museum is een initiatief van het Joods Cultureel Kwartier (JCK). Annemiek Gringold, conservator en projectleider van de Hollandsche Schouwburg en het NHM vertelt over de lange ontstaansgeschiedenis.

Als alles volgens plan verloopt, opent Het NHM op 11 maart 2024 zijn deuren. Volgens Emile Schrijver, directeur van het JCK, krijgt de volledige geschiedenis van de Sjoa in Nederland na bijna tachtig jaar een eigen, permanent en publiek toegankelijk onderkomen.

Het NHM gaat over de stappen die leidden tot de massale moord en over de ervaringen van de vervolgden, schrijft het JCK op de eigen website.

"Het medaillon van een Joods meisje op de vlucht. De mantel waarin een als Sinterklaas verklede verzetsman illegale documenten rondbracht. Een broche die bij de gaskamers van Sobibor werd opgegraven. Samen vertellen de objecten in ons museum de geschiedenis van de Holocaust."

Het museum hoopt via kennisdeling en educatie de gedachten aan de Sjoa levend te houden, ook en vooral met het oog op de huidige en toekomstige maatschappelijke ontwikkelingen rondom inclusiviteit, vrijheid en gelijkheid.

Je kunt je nu al aanmelden voor de lezing van Annnemiek Gringold. Deelname kost € 7,50. Kijk voor meer informatie op de website van Crescas.

Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland.
Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar.

meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Logo samenwerking 'Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.