Kort nieuws van heinde en ver

Min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- en buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 27 januari 2022

Manfred Goldberg is een van de zeven overlevenden van de Sjoa die in Buckingham Palace worden geportretteerd. De 91-jarige Goldberg verhuisde na de Tweede Wereldoorlog naar Groot-Brittannië en slaagde erin af te studeren aan de universiteit met een graad in elektronica. BBC News maakte een reportage.

Waar woonden de Joodse inwoners van Praag tijdens de Tweede Wereldoorlog voordat ze werden gedeporteerd? Welke plaatsen mochten zij tijdens de bezetting niet bezoeken? Op welke plaatsen werden ze vastgehouden wegens het overtreden van anti-Joodse verboden en verordeningen?

Antwoorden op deze en andere vragen zijn te vinden in de nieuwe MemoGIS Praag webapplicatie, die op 27 januari 2022 ter gelegenheid van de Internationale Holocaust Herdenking online komt. De interactieve kaart MemoGIS kan worden gebruikt op mobiele telefoons en tablets ter plaatse of op een computer thuis of op school. De app is nu alleen nog beschikbaar in het Tsjechisch, de Engelstalige versie wordt binnenkort toegevoegd.
Lees meer op de website van de European Holocaust Research Infrastructure.

In tal van Israëlische steden zullen de komende tijd 450.000 bomen worden geplant om de straten koeler te maken. In tijden van onstuitbare klimaatverandering geven bomen op straat schaduw en laten de temperatuur dalen en dat is goed voor de gezondheid en het algemeen welbevinden. lees meer in Israel21C: 450,000 trees to be planted to cool Israel’s city streets.

De Amerikaanse kunstschaatser Jason Brown gaat voor de tweede maal naar de Olympische Winterspelen. Hij zal in Beijing 2022 zijn vrije kür schaatsen op muziek uit de soundtrack van de film Schindler's List.
Lees meer in The Forward: Skating to ‘Schindler’s List,’ figure skater Jason Brown to make second trip to Winter Olympics.

Yad Vashem heeft de tentoonstelling Remember Your New Name: Surviving the Holocaust under a False Identity online gezet. In de expositie worden de de verhalen verteld van veertien overlevenden die zich uit het zicht van de nazi's wisten te houden met vervalste documenten die hen als niet-Joods identificeerden. Lees meer op de website van Yad Vashem: Exhibit on false identities shows terror of Jews who hid from Nazis in plain sight

In Memoriam Manja Croiset (1946-2022)

Manja Croiset is geboren (1946) en getogen in Amsterdam. Ze is de dochter van een Joodse moeder en een vader met Joodse genen die voor het verspreiden van illegaal drukwerk in verschillende kampen heeft gezeten. Na een lang en moeizaam leven van aanpassen en zwijgen is ze gaan schrijven. In de laatste jaren van haar leven stond ze, met name op social media, bekend om haar felle kritiek, die ze met scherpe tong tot uitdrukking bracht. 


Eindredacteur Alfred Edelstein van de Joodse afdeling van de EO schreef een In Memoriam.

Het Amsterdamse meisje dat niet Joods wilde zijn, werd paradoxaal genoeg tot op het laatst geplaagd door de uiterste consequentie van haar afkomst. Geboren in de zomer van het eerste vredesjaar is Manja Croiset een oorlogsslachtoffer van de tweede generatie. “Mijn leven is getekend door Hitler, al ben ik in 1946 geboren.”

Na het doorlopen van het hoofdstedelijke Barlaeus Gymnasium komt Manja voor een aantal jaren als redacteur in dienst bij het Leidsch Dagblad. Schrijven en dichten doet ze al sinds haar vroegste jeugd. Haar grote talent openbaart zich in 1956, Manja is dan tien, met haar eerste boek Pietje en Sjaantje Deel I. Kort hierna verschijnt Mier en Kabouter Deel II, beide kinderboeken zijn geïllustreerd met eigengemaakte tekeningen. Terugblikkend op haar werk beschouwt ze zichzelf niet als schrijfster maar woordkunstenares: “Ik schrijf nooit. Ik noteer wat me te binnenschiet. Heel associatief.”

Psychiatrie
Haar bestaan wordt gaandeweg steeds meer beïnvloed door zware geestelijke beproevingen die teruggaan op de levensloop van haar ouders. Wanneer Manja’s moeder Paula Kool in verwachting is van haar derde en jongste dochter raakt ze zwaar depressief als in de loop van 1945 blijkt dat haar complete familie tijdens de Sjoa is vermoord. Haar vader Odo Croiset is in de oorlog actief in het verzet, drukt het illegale Parool en overleeft verschillende concentratiekampen. Volgens Manja raakt de band met haar moeder tijdens de zwangerschap verstoord door het ontbreken van een stabiele en veilige basis. Op jonge leeftijd al komt ze terecht in de psychiatrie. Volgens de behandelmethode van die dagen wordt ze volgestopt met medicijnen en regelmatig met injecties tot rust gedwongen. Tegenwoordig zou dit gewonde meisje professioneel worden gehoord over haar grote angsten en verdriet.

Toch is het juist haar intense gevoel dat de motor is van haar oeuvre dat vanaf 2006 ontstaat. Jarenlang heeft ze gezwegen, maar als in een inhaalslag levert ze een enorme productie; achter elkaar verschijnen van haar hand maar liefst vijftien boeken. Thema’s zijn haar leven, de oorlog en allerlei zaken die haar diep raken, het zijn helemaal nooit niemendalletjes die ze optekent. In 2009 ontvangt ze De Prijs van de Uitgever voor haar gehele oeuvre en de krachtige stem die uit haar veelzijdige werk spreekt. “Schrijven is voor mij een ultieme vorm om het ziek zijn te hanteren, dan wel draaglijk te maken.” Haar meest indrukwekkende werk is haar autobiografie Mijn leven achter onzichtbare tralies. Naast haar literaire activiteiten ontwikkelt Manja zich tot beeldend kunstenaar en maakt ze opmerkelijke tekeningen, schilderijen en sculpturen.

Lees verder op Jonet.nl Manja Croiset (75) overleden – in memoriam.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.