Kunst en cultuur

Gepubliceerd op: 15 oktober 2020

  • Het Joods Humanitair Fonds organiseert zondag 25 oktober om 20.00 uur de derde Ronny Naftaniel lezing. De lezing wordt gegeven door Isaac Herzog, voorzitter van de Jewish Agency for Israel. De heer Herzog zal spreken over het onderwerp: How philantropy can strengthen Jewish Communities around the world. Meld je snel aan voor de Ronny Naftaniel Lecture. Na registratie krijg je de benodigde inloggegevens om de lezing via Zoom te kunnen bijwonen.

  • In het Kunstmuseum (voorheen: Gemeentemuseum) in Den Haag is vanaf vrijdag 31 oktober een grote tentoonstelling te zien met werk van Joseph Sassoon Semah (1948, Bagdad).
    In de tentoonstelling brengt hij onder meer 36 architecturale modellen bijeen van huizen, een synagoge en school- en cultuurgebouwen die refereren aan de cultuur van zijn Babylonische voorouders, die volgens Semah vrijwel uitsluitend nog slechts in herinneringen bestaat. Lees meer op Joseph Sassoon Semah op kunstmuseum.nl.

  • In het Jewish Museum in New York is de tentoonstelling We Fight to Build a Free World te zien. Ook online, maar helaas: de website van het museum is zó strak beveiligd dat je niet naar binnen kunt. De man achter de tentoonstelling is de New Yorkse beeldend kunstenaar Jonathan Horowitz. Hij maakte een PDF van 65 pagina's met alle werken die hij heeft laten opnemen én een introductie. Bekijk of download We Fight to Build a Free World, an exhibition by Jonathan Horowitz op jonathanhorowitz.us. De Britse krant The Guardian schreef over de tentoonstelling het artikel We Fight to Build A Free World: a history of artists resisting intolerance.

  • De lezing Fijn bederf. Jacob Israël de Haan en het Kwaad, die op donderdag 8 oktober plaatsvond in het Academisch Debatcentrum Spui 25, is nu online terug te kijken. Publicist Jaap Goedegebuure sprak over leven en werk van Jacob Israël de Haan. In het begin van zijn schrijverschap liep De Haan mee in het spoor van de literaire decadentie en zocht daarbij de confrontatie met de heersende modieuze opvattingen inzake goed en kwaad.

    Op de vraag waarom De Haan zo gevoelig was voor de decadente mode valt alleen maar een bevredigend antwoord te geven wanneer we verder kijken dan het verhalende proza uit de eerste fase van zijn schrijverschap. Toen hij van romancier in de eerste plaats dichter was geworden, bleef zijn werk in het teken staan van de strijd tussen goed en kwaad. Bekijk de lezing via de webcast van Spui 25.

  • Jonathan Sacks' boek Leven met verschil. Menswaardige verscheidenheid in een tijd van botsende culturen vormde het uitgangspunt voor de lezing 'De invloed van Plato', die Naud van der Ven eind 2019 gaf voor Crescas. Voor stichting Pardes werkte Naud zijn verhaal om tot de cursus Jonathan Sacks en Plato, op donderdag 22 oktober van 20.00-22.00 uur. Ga voor meer informatie en aanmelding naar Jonathan Sacks en Plato, leven met verschil op jonet.nl..

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.