Kun je eigenlijk wel Joods worden?

Gepubliceerd op: 23 november 2023

Joods worden (uitkomen) doe je niet zomaar. Rabbijn Joram Rookmaaker van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam gaat in zijn lezing voor Crescas in op de vele aspecten van het uitkomen. Kun je eigenlijk wel Joods worden en zo ja, wat betekent dat?

Terwijl vrijwel alle religies hun uiterste best doen om ongelovigen of anders gelovenden ervan te overtuigen zich bij hen aan te sluiten, vormen Joden de grote uitzondering. Joods worden (uitkomen) doe je niet zomaar.

Sterker, het is een moeilijk proces waarin je flink wordt ontmoedigd. Het jodendom behelst dan ook veel meer dan een geloof; het is een levenswijze met naast religieuze, ook veel culturele aspecten.

Dankzij de documentaire Hoe word ik Joods? van filmmaker Frans Bromet is de belangstelling voor dit proces flink toegenomen. Bromet protretteerde verschillende mensen die aanstalten maken om uit te komen. Daarnaast sprak hij mensen die al Joods zijn, en rabbijnen - orthodox en liberaal - die het uitkomen, soms tegen wil en dank, mogelijk maken.

Langdurig en zwaar
Dit proces van uitkomen is langdurig en zwaar. Na jaren van studie doe je een soort examen waarvoor je hopelijk slaagt, anders was alle moeite tevergeefs. Maar áls je slaagt, ben je officieel Joods.

Joods worden vergt dus doorzettingsvermogen, vraagt het doorlopend vergaren van kennis, maar is pas echt succesvol wanneer je fysiek en vooral ook mentaal actief deel uitmaakt van de Joodse gemeenschap.

Ondanks al deze barrières willen jaarlijks toch heel wat mensen deze stap zetten uit overtuiging, vanwege historische familiebanden of omdat hun (beoogd) partner Joods is.

Je kunt je nu al bij Crescas aanmelden voor deze lezing op 6 februari 2024. Deelname kost 17,50 euro.

Beeld: Philip Menco

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.