Laatste kans: De compilatie van de Misjna

Een tijd van bloei of verval?

Gepubliceerd op: 14 januari 2021

De Misjna vormt samen met de Talmoed en de Midrasj het hart van het rabbijnse jodendom.
Onze docent rabbinica Leo Mock geeft op woensdag 20 januari om 20.00 uur via Zoom een lezing waarin hij uitlegt wat de Misjna is en wanneer en waarom die tot stand kwam.
Algemeen wordt aangenomen dat het jodendom de Misjna te danken heeft aan rabbi Jehoeda HaNasi (135-200 GJ). Deze zeer geleerde man bracht systematiek aan in de wirwar van mondelinge toelichtingen en uitleg en legde die vast in geschreven vorm. En wat moeten we denken bij de ondertitel van de lezing: 'Een tijd van bloei of verval?'

Leo maakt zijn verhaal toegankelijk voor eenieder die geen voorkennis heeft van het jodendom, maar er vanuit interesse wel meer van wil weten en begrijpen.

Voor wie de gebruikte termen niet meteen duidelijk zijn: de Misjna bevat de toelichting en uitleg op de geboden en verboden in de Tora, die samen de Joodse basisleefregels vormen. De Talmoed, na de Tora de belangrijkste tekst van het jodendom, bevat de discussies die Joodse geleerden al vele eeuwen voeren over de inhoud van de Tora. De Midrasj bevat de rabbijnse uitleg en interpretatie van de regels voor het Joodse leven, en vormt de basis voor de halacha (de goddelijke, onveranderlijke wetten van het jodendom).

Meld je aan voor De compilatie van de Misjna op onze website. Na ontvangst van je registratie ontvang je per mail de inloggegegevens om de lezing bij te wonen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.