Kunst en cultuur

Onze keus uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends waarvan je in je eigen huis kunt genieten.

Gepubliceerd op: 20 januari 2022

Young English Girl - Chaïm Soutine (1934).

Chaïm Soutine 1893-1943), werd geboren in Wit-Rusland onder de naam Chaim-Iche Solomonovich Sutin. In 1913 emigreerde hij naar Parijs, Daar ontwikkelde hij een geheel eigen stijl waarin hij zich meer bezighield met vorm, kleur en textuur dan met de realistische weergave van zijn onderwerp. Soutine leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het abstracte expressionisme.

In Haaretz verscheen in juni 2021 The Jewish Artists Who Transformed Paris, waarin ook Soutine wordt genoemd.

In het Jewish Museum in New York is momenteel de tentoonstelling The Hare with Amber Eyes te zien. Daarin wordt via kunsthistoricus en verzamelaar Charles Ephrussi het verhaal verteld van de familie Ephrussi vanaf de eerste helft van de negentiende eeuw tot het interbellum en de Tweede Wereldoorlog, toen de nazi's zich meester maakten van het fortuin en de kunstcollectie. De tentoonstelling is vernoemd naar het gelijknamige boek van Edmund de Waal.

Online krijg je een aardig idee van hoe The Hare with Amber Eyes eruit ziet.

De tentoonstelling is gebaseerd op Die Ephrussis - Eine Zeitreise, een expositie die in 2020 te zien was in het Joods Museum in Wenen. 

Type:
expositie
Wie:
Jewish Museum of New York
Wanneer:
vrijdag 19 november 2021 - zondag 15 mei 2022


Coup de foudre (1983).
Hartverscheurende film over twee vrouwen die getekend zijn door de Tweede Wereldoorlog. De gebeurtenissen spelen zich af in de vroege jaren vijftig van de vorige eeuw.

Léna Weber (Isabelle Huppert) is een Antwerpse Jodin die in 1942 in Frankrijk aan deportatie ontsnapt door op de valreep te trouwen en in Italië uiteindelijk definitief aan de nazi's ontkomt. Tien jaar later, inmiddels woonachtig in Lyon en verwikkeld in een liefdeloos huwelijk, ontmoet ze Madeleine (Miou-Miou), die haar eigen oorlogsdrama met zich meedraagt en probeert te overleven in haar huwelijk met een aan lager wal geraakte acteur. Tussen beide vrouwen ontwikkelt zich een intense en intieme vriendschap. De echtgenoten kunnen niets anders doen dan lijdzaam toezien hoe de vrouwen steeds meer van hen vervreemden.
De Franse cineaste Diana Kurys baseerde zich voor haar vertelling voor een deel op het leven van haar Russisch-Joodse emigré-ouders.

Het oordeel van VPRO cinema: in Coup de foudre harmoniëren alle elementen op het hoogste niveau: het romaneske scenario, de prachtige widescreenbeelden, de authenticiteit en detailrijkdom van de decors, de weemoedige pianothema's en het fantastische ensemblespel. Prachtige cinema die geen gemoed onberoerd laat. 

De film kreeg een Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige film, Miou-Miou kreeg de César voor beste actrice.

Type:
film
Wie:
Netflix
Waar:
online/kabel
Wanneer:
maandag 17 januari 2022

Het John Adams Institute in Amsterdam is een onafhankelijk podium voor Amerikaanse cultuur in Nederland. Al drie decennia brengt de organisatie het beste en slimste op het gebied van het Amerikaanse denken over literatuur, politiek, geschiedenis, technologie en de kunsten. Aan het vaak indrukwekkende lezingenprogramma voegt het instituut nu de podcastserie Bright Minds toe.

De geplande lezingen en vraaggesprekken zijn de afgelopen twee jaar door corona flink in de wielen gereden. Dat gemis wordt dus nu goedgemaakt met de podcastserie **Bright Minds**.
Elke twee weken verschijnt er een nieuwe, 30 minuten durende lezing van en/of interview met een toonaangevende Amerikaanse spreker, bewaard in het rijke archief van het instituut.

De tekst van de podcasts is als pdf online (mee) te lezen of te downloaden! 

Meld je aan voor de nieuwsbrief van het John Adams Institute om op de hoogte te blijven van komende afleveringen. 

Type:
podcast
Wie:
John Adams Institute
Waar:
online
Wanneer:
maandag 17 januari 2022
Tijd:
altijd online

De naam Joseph Schmidt (1904-1942) zal zeker de ouderen onder onze lezers iets zeggen. Tenor Joseph Schmidt was een geliefde figuur die een grote carrière maakte in de opera én in de film.
Joseph Schmidt was niet alleen belangrijk als operazanger, hij was ook een uitmuntend vertolker van Joodse synagogale muziek. 

Basia Jaworski heeft op haar blog Basia con fuoco een prachtige biografie van Schmidt, compleet met foto's, geluidsopnames en vele video's, waaronder een uit 1934 waarop hij het gebed 'Ano Avdoh' zingt. Aanrader!

Lees meer in Ein Stern fallt vom Himmel: het korte leven van Joseph Schmidt.

De Koning van Amsterdam – van straatschoffie tot multimiljonair is een nieuwe musical over het ongelofelijke levensverhaal van Maup Caransa, de meest flamboyante ondernemer die Nederland ooit heeft gekend.

Gewapend met een droom én een ongekend geloof in zichzelf werd Caransa multimiljonair. De voor september 2021 geplande première is vanwege corona een jaar uitgesteld: ijs, weder en pandemie dienende wordt de eerste voorstelling gespeeld in september 2022.

"Dit intrigerende epos over liefde, handelsgeest, oorlog en onmogelijke keuzes in het fascinerende decor van de stad Amsterdam van de jaren twintig tot tachtig" (aldus de organisatie) trok de aandacht van oud-Crescasdirecteur en tegenwoordig medewerker van de Collectieve Israel Actie Michel Waterman.
Hij schreef er een column over die op 7 januari in het NIW verscheen en nu ook te lezen is in Michels weblog Opjehoede.

Er wordt een musical gemaakt over zijn leven: De Koning van Amsterdam. Ik denk niet dat ik erheen ga, maar als u geïnteresseerd bent: van 30 september tot en met 30 december is deze musical over het leven van Maup Caransa te zien en horen in Theater Amsterdam.

Toen Maurits Caransa werd afgevoerd naar Westerbork, kon hij niet bevroeden dat hij ooit onderwerp zou zijn van een musical. Ik moet toegeven: zijn levensverhaal leent zich voor een theaterproductie. De ondertitel van de musical zegt genoeg: Van straatschoffie tot multimiljonair.

Ik heb hier niet de ruimte om Caransa’s hele leven te beschrijven. De oudere lezers kennen zijn verhaal wel, de jongere lezers weten hoe zij moeten googlen.

Caransa is bekend geworden door zijn onroerend-goed imperium. Hij bezat de mooiste hotels in Amsterdam: Schiller, American, Doelen en Amstel Hotel. Maar hij begon een stuk eenvoudiger. In 1945, direct na de oorlog, handelde hij in dumpgoederen en in tweedehands auto’s/auto-onderdelen.

Lees verder in Opjehoede.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.