Kunst en cultuur
Onze keus uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends waarvan je in je eigen huis kunt genieten.
Gepubliceerd op: 20 januari 2022
Young English Girl - Chaïm Soutine (1934).
Chaïm Soutine 1893-1943), werd geboren in Wit-Rusland onder de naam Chaim-Iche Solomonovich Sutin. In 1913 emigreerde hij naar Parijs, Daar ontwikkelde hij een geheel eigen stijl waarin hij zich meer bezighield met vorm, kleur en textuur dan met de realistische weergave van zijn onderwerp. Soutine leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het abstracte expressionisme.
In Haaretz verscheen in juni 2021 The Jewish Artists Who Transformed Paris, waarin ook Soutine wordt genoemd.
Online krijg je een aardig idee van hoe The Hare with Amber Eyes eruit ziet.
De tentoonstelling is gebaseerd op Die Ephrussis - Eine Zeitreise, een expositie die in 2020 te zien was in het Joods Museum in Wenen.
Coup de foudre (1983).
Hartverscheurende film over twee vrouwen die getekend zijn door de Tweede Wereldoorlog. De gebeurtenissen spelen zich af in de vroege jaren vijftig van de vorige eeuw.
Léna Weber (Isabelle Huppert) is een Antwerpse Jodin die in 1942 in Frankrijk aan deportatie ontsnapt door op de valreep te trouwen en in Italië uiteindelijk definitief aan de nazi's ontkomt. Tien jaar later, inmiddels woonachtig in Lyon en verwikkeld in een liefdeloos huwelijk, ontmoet ze Madeleine (Miou-Miou), die haar eigen oorlogsdrama met zich meedraagt en probeert te overleven in haar huwelijk met een aan lager wal geraakte acteur. Tussen beide vrouwen ontwikkelt zich een intense en intieme vriendschap. De echtgenoten kunnen niets anders doen dan lijdzaam toezien hoe de vrouwen steeds meer van hen vervreemden.
De Franse cineaste Diana Kurys baseerde zich voor haar vertelling voor een deel op het leven van haar Russisch-Joodse emigré-ouders.
Het oordeel van VPRO cinema: in Coup de foudre harmoniëren alle elementen op het hoogste niveau: het romaneske scenario, de prachtige widescreenbeelden, de authenticiteit en detailrijkdom van de decors, de weemoedige pianothema's en het fantastische ensemblespel. Prachtige cinema die geen gemoed onberoerd laat.
De film kreeg een Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige film, Miou-Miou kreeg de César voor beste actrice.
De geplande lezingen en vraaggesprekken zijn de afgelopen twee jaar door corona flink in de wielen gereden. Dat gemis wordt dus nu goedgemaakt met de podcastserie **Bright Minds**.
Elke twee weken verschijnt er een nieuwe, 30 minuten durende lezing van en/of interview met een toonaangevende Amerikaanse spreker, bewaard in het rijke archief van het instituut.
De tekst van de podcasts is als pdf online (mee) te lezen of te downloaden!
Meld je aan voor de nieuwsbrief van het John Adams Institute om op de hoogte te blijven van komende afleveringen.
Gewapend met een droom én een ongekend geloof in zichzelf werd Caransa multimiljonair. De voor september 2021 geplande première is vanwege corona een jaar uitgesteld: ijs, weder en pandemie dienende wordt de eerste voorstelling gespeeld in september 2022.
"Dit intrigerende epos over liefde, handelsgeest, oorlog en onmogelijke keuzes in het fascinerende decor van de stad Amsterdam van de jaren twintig tot tachtig" (aldus de organisatie) trok de aandacht van oud-Crescasdirecteur en tegenwoordig medewerker van de Collectieve Israel Actie Michel Waterman.
Hij schreef er een column over die op 7 januari in het NIW verscheen en nu ook te lezen is in Michels weblog Opjehoede.
Er wordt een musical gemaakt over zijn leven: De Koning van Amsterdam. Ik denk niet dat ik erheen ga, maar als u geïnteresseerd bent: van 30 september tot en met 30 december is deze musical over het leven van Maup Caransa te zien en horen in Theater Amsterdam.
Toen Maurits Caransa werd afgevoerd naar Westerbork, kon hij niet bevroeden dat hij ooit onderwerp zou zijn van een musical. Ik moet toegeven: zijn levensverhaal leent zich voor een theaterproductie. De ondertitel van de musical zegt genoeg: Van straatschoffie tot multimiljonair.
Ik heb hier niet de ruimte om Caransa’s hele leven te beschrijven. De oudere lezers kennen zijn verhaal wel, de jongere lezers weten hoe zij moeten googlen.
Caransa is bekend geworden door zijn onroerend-goed imperium. Hij bezat de mooiste hotels in Amsterdam: Schiller, American, Doelen en Amstel Hotel. Maar hij begon een stuk eenvoudiger. In 1945, direct na de oorlog, handelde hij in dumpgoederen en in tweedehands auto’s/auto-onderdelen.
Lees verder in Opjehoede.