Kunst en cultuur

Een kleine greep uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, live en online

Gepubliceerd op: 8 oktober 2022

Dertig jaar lang hingen de zeefdrukken van tien prominente Joden, in 1980 gemaakt door Andy Warhol (1928-1987) in het gebouw van een filmmaatschappij in Los Angeles, maar niemand had in al die jaren gemerkt dat de originelen waren gestolen en vervangen door (knap gemaakte) vervalsingen. Lees meer in Warhol Prints of Jewish Icons Stolen from a Movie Studio in LA! op Widewalls.com

De Ronny Naftaniel-lezing 2022 zal op zondag 30 oktober worden gehouden door Dilan Yeşilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid. De minister zal spreken over het belang van de Joodse gemeenschap voor een vrij en democratisch Europa. Het Romansky Family String Ensemble verzorgt de muzikale omlijsting. Serhiy and Sima Romansky zijn dit jaar uit Oekraïne naar Nederland gevlucht.

Locatie: De Glazen Zaal van de LJG Den Haag, Prinsessegracht 26, Den Haag.
Aanvang: 20:00 uur
Registratie vooraf verplicht via dit formulier.

Een heel weekend vol muziek, verhalen en gezang!

Stel je voor... Je bent omringd door vrienden...
Israëli's, Joden, Nederlanders, familie, echtgenoten ...
We zijn allemaal blij om samen te zijn, in contact met onze wortels en cultuur.


Vrijdag 14 oktober, 20.00: Screening van de documentaire Tirza Atar - “Bird In The Room” en een muzikale ontmoeting met regisseur Ari Davidovich en Nathan Slor
De film brengt voor het eerst het verhaal van de Israëlische dichteres en singer-songwriter Tirza Atar op het scherm, een geliefde, intrigerende en raadselachtige figuur uit de nieuwe Hebreeuwse cultuur. Atar, dochter van Natan Alterman - onbetwist een van Israëls culturele helden - en actrice Rachel Marcus, schreef honderden liedjes die de harten van het Israëlische publiek raakten, schreef populaire kinderboeken en vertaalde toneelstukken. Toch is het korte, moeizame leven van deze mooie, broze vrouw vele jaren na haar tragische dood op 36-jarige leeftijd nog altijd in nevelen gehuld. De film kreeg een eervolle vermelding op het Haifa Film Festival 2015.
Na de film is er een gesprek tussen de producent en regisseur van de film, Ari Davidovich en de zoon van Tirza Atar, muzikant Natan Slor, die ook enkele van de bekende liedjes van zijn moeder zal uitvoeren.

Bestel je tickets online!


Zaterdag 15 oktober, 20.00 uur: Poets for Eternity - een optreden door Natan Slor met liederen van Natan Alterman en Tirza Atar

De liederen van Alterman en Atar vormen de ontroerende soundtrack van Israël, die ons al tientallen jaren vergezelt.
De kleinzoon van Alterman en zoon van Tirza - muzikant en zanger Natan Slor - zal de verhalen achter de liedjes vertellen en persoonlijke verhalen over de familie delen. Samen met actrice Yasmin Kedar, celliste Susan Sisou en Gilad Nezer op piano zal Natan Slor enkele liedjes zingen, waaronder 'You have to ring twice', 'The tune repeats again', 'An endless meeting', 'Anemones', 'Her love', 'I dream of Naomi', 'The night is songs' en 'A ballad for a woman'.

Het programma is in het Hebreeuws, met projecties van de Nederlandse vertaling. Er zullen ook privé-foto's uit het familiealbum worden vertoond.

Bestel je tickets online!


Zondag 16 oktober, 15.00 uur: Onze Israëlische kindertijd - kinderliedjes en verhalen

Een nostalgische show voor het hele gezin, vol heimwee naar de klassieke kinderliedjes en verhalen waarmee we zijn opgegroeid en die nog steeds bij ons en onze kinderen horen!
Onder de liedjes en verhalen in de show: 'Sjabbatochtend', 'Shlomit bouwt een soeka', 'De magische nachten', 'Een vrolijk koor', 'Een gesloten tuin', 'Een liedje om te zingen'.
Er zijn kleine cadeautjes en zelfs "de leeuw die van een aardbei hield" komt op bezoek!

Natan Slor zal vertellen hoe het was om op te groeien met zijn dichtende moeder, Tirza Atar, die ook gedichten schreef over en voor haar zoon.
Met Erga Netz, actrice Yasmin Kedar en Gilad Nezer, die de zang zal begeleiden op de piano.

Let op: gratis toegang voor ouders! (Eén kind - één ouder!)

Bestel je tickets online!
Type:
literair
Wie:
Stichting Rainbow
Waar:
Amstelveen
Wanneer:
vrijdag 14 oktober 2022 - zondag 16 oktober 2022
Tijd:
20.00 uur en 15.00 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.