De nazaten van Al-Andalus

Andalusische Marokkanen en hun rijke Moorse nalatenschap

Gepubliceerd op: 30 maart 2022

Al-Andalus, ook wel het Moorse rijk genoemd, bestond tussen 711 en 1492 op het Iberisch Schiereiland, het gebied dat wij nu Spanje en Portugal noemen. Joden, moslims en christenen leefden er naast elkaar en zorgden er samen voor dat Al Andalus een bloeiende en hoogstaande cultuur kende. Na 1492 werden de Joden en de moslims verjaagd, en velen van hen namen de wijk naar Marokko. Sporen van de rijke verleden zijn daar bewaard gebleven, zeker ook in de mondelinge overlevering.

De tentoonstelling Children of Al-Andalus. Portretten van Andalusisch-Marokkaanse moslims en Joden toont foto’s, filmbeelden en verhalen van Marokkaanse afstammelingen van Joden en moslims uit Al-Andalus, ruw geschat tussen de drie en vijf miljoen.

Fotograaf Hicham Ghalbane en reisboekenschrijver Rick Leeuwestein begonnen in 2015 met een zoektocht naar de Marokkaanse nakomelingen van de Joden en moslims. Hun bevindingen legden ze vast in het schitterende boek Children of Al-Andalus, waarvoor ze ruim veertig Andalusische Marokkanen aan het woord laten over de sterke band die ze nog steeds voelen met dat legendarische Moorse rijk.

Een deel van de foto's is binnen te zien in het Kunstkabinet van het Joods Museum en deels buiten op het Waterlooplein langs de Amstel.

Crescas haakt in op deze boeiende tentoonstelling met een rondleiding langs de portretten, waarbij de makers vertellen over hun werk.

Let op: vanwege de logistiek in het museum moeten we het aantal deelnemers beperkt houden!
Wil je erbij zijn? Meld je dan snel aan!

Meer informatie op onze website en die van het Joods Museum.


Dit evenement is het eerste in een reeks die de naam draagt van Leo Levie, de man die vele jaren de drijvende kracht en inspiratie was van het Joods Studiecentrum in Leiden.

De buitenopstelling aan de Amstel

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.