Diamantgracht

Het Joodse hart van een typisch Amsterdamse industrie

Gepubliceerd op: 14 april 2022

Diamantgracht
Het Joodse hart van een typisch Amsterdamse industrie

Daniël Metz

Amsterdam: Walburg Pers, 2022
Aantal blz.: 272
ISBN: 9789462495494

Ook als e-book verkrijgbaar

Ruim 150 jaar (1845-1996) vormde de Nieuwe Achtergracht het hart van de wereldberoemde Amsterdamse diamantindustrie, de enige grote bedrijfstak waarin de Joodse cultuur de norm stelde. In de slijperijen op het Roeterseiland, tegenwoordig stadscampus van de Universiteit van Amsterdam, weerklonk tijdens het werk de typische Joodse gein. En op sjabbat (zaterdag) was de monumentale Diamantbeurs aan het Weesperplein gesloten. Uit de diamantindustrie is de eerste moderne vakbond van Nederland voortgekomen.
Ook op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, cultuur en internationale betrekkingen hebben de diamantbewerkers en -handelaren veel voor de stad en voor Nederland betekend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de diamantindustrie met haar overwegend Joodse beoefenaars zwaar te lijden gehad, om daarna toch weer uit het stof te herrijzen. Al deze ontwikkelingen zijn terug te voeren op die ene korte gracht, waar tientallen gebouwen getuigen van deze rijke en haast vergeten geschiedenis. Cultuurhistoricus Daniël Metz reconstrueert een microkosmos op wereldniveau.

Daniël M. Metz (1971) is cultuurhistoricus en was onder meer verbonden aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, het Stadsarchief Amsterdam en het Joods Museum Amsterdam. Hij publiceerde diverse artikelen en boeken over de diamantindustrie, Joodse geschiedenis en gebouwd erfgoed.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.