Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends

Gepubliceerd op: 3 november 2022

Voluit heette deze in Amsterdam geboren schilderes Favea Elisabeth Lydy Brandt. Ze kreeg haar opleiding aan de School voor Kunstnijverheid te Haarlem. Naam maakte ze met kinderportretjes en figuur- en genrestukken. Ze werkte ook als grafisch ontwerpster.

Zondagmiddag 6 november organiseert de Joodse Gemeente Amsterdam in het JCC een Sjabbat Bazaar. Het wordt ongetwijfeld een gezellig en kleurrijk evenement waar heel veel te zien en doen, te smullen en te beluisteren zal zijn. En er is een speciaal activiteitenprogramma voor kinderen. We verwachten dan ook een grote opkomst! Iedereen is meer dan welkom.

Op de bazaar vind je kramen met Judaïca, kleding (nieuw en vintage), boeken (Joods & kookboeken), sieraden en accessoires, hairstyling producten, gebak (melkkost en parve), brownies & fruitwater, koffie en thee, koosjere wijn en allerlei hartig lekkers waaronder frites en bitterballen
Je kunt meedoen met workshops volksdansen, mozaïek maken en leren hoe je je kapsel (van eigen haar of sjeitel) mooi kunt maken voor sjabbat en flitsadvies kledingstyling krijgen.
De muziek wordt verzorgd door Klez-collective.
Wat betekent sjabbat voor mij? is het thema van verhalen die worden verteld door Froukje Erwteman, rabbijn Simcho Stanton, Zimra Kandyba en Michaël Bloemendal.

En dat is nog niet alles: er is een doorlopend activiteitenprogramma voor kinderen in de Eilatzaal, je kunt je geluk beproeven in de loterij met leuke prijzen. De opbrengst van de loten gaat naar het Jarige Job-project voor kinderen, in samenwerking met de NIISA

Deze bazaar wordt mogelijk gemaakt door de Joodse Gemeente Amsterdam, Sjoel Amstelveen, Gerard Dou-sjoel, NIK, WIZO, Bne Akiwa, JNF, Crescas, Zichron Menachem, Hart voor Israël, De Amsterdamse boekhandel, Simcha & Friends, Beverly Beethoven, Iris de Levie, Ruth Dadon, Tanz dance, Yaffa’s heart, Kragtwijk finest foods, Pizza & Co, H. BARON, Mobiele Barista en Klez-collective.

Wie:
Joodse Gemeente Amsterdam
Waar:
JCC, Van der Boechorststraat 26, Amsterdam
Wanneer:
zondag 6 november 2022
Tijd:
14.00 - 17.00 uur

Mokum Deelt Dapper: Joods zijn en Israël

Steeds meer Joden in Nederland krijgen te maken met een versmelting van Joden en Israël. Dat betekent dat Joods zijn bijna rechtstreeks wordt gelijkgeschakeld met iets van Israël. Nu hebben veel Nederlandse Joden een band met Israël en sommigen wat minder, maar deze samensmelting maakt voor progressieve Nederlandse Joden twee belangrijke gesprekken ingewikkeld: het gesprek over hoe het is om Joods te zijn in Nederland en een gesprek over Israël. Dat zal, zeker na de recente verkiezingsuitslag, velen overkomen.
Herken je dit? Kom dan naar de eerstvolgende Mokum Deelt Dapper op 10 november in Amsterdam. 


Mokum Deelt Dapper is een driedelige serie Joodse schmooze (gespreksavonden) waarin we ervaringen uitwisselen rond thema’s waar we als Joden in Nederland mee te maken hebben. We hoeven niets te fixen. Slechts het er samen over te hebben om te kunnen begrijpen hoe ieder van ons op een andere manier te maken krijgt en omgaat met dingen als antisemitisme, conflicten rond Joden Israël, en inclusie binnen de Joodse gemeenschappen. Zo maken we ruimte voor onderlinge steun en begrip in onze gemeenschappen in Amsterdam. Met oog voor elkaars welzijn en gevoel van veiligheid.


Aanmelden graag via dit formulier.

Type:
debat
Wie:
Oy Vey, in samenwerking met Joods Maatschappelijk werk en Crescas
Waar:
Pakhuis De Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam
Wanneer:
donderdag 10 november 2022
Tijd:
20.00 - 21.30 uur

Truus Wijsmuller, een vrouw die van wanten wist, heeft voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog zo'n 10.000 Joodse kinderen uit handen van de Duitsers weten te houden. Toch is haar naam vrijwel nergens terug te vinden in de geschiedschrijving. Een deel van de ‘kinderen’ die zij redde, nam tachtig jaar later de taak op zich om haar alsnog het zo verdiende eerbetoon te geven. Dat is de documentaire op speelfilmlengte De kinderen van tante Truus, gemaakt door Pamela Sturhoofd and Jessica van Tijn.

De voorstelling op 9 november is een speciale gelegenheid. Op deze dag vond in nazi-Duitsland de Kristallnacht plaats, waarbij in de nachtelijke uren talloze synagoges, Joodse winkels en woonhuizen van Joden doelwit waren van verwoestende plundering en brandstichting. Er zal een welkomstwoord zijn en een Q+A met de makers. Voor alle bezoekers op die avond is er ook een glas prosecco.

Type:
film
Wie:
Cinecenter
Waar:
Lijnbaansgracht 236, Amsterdam
Wanneer:
en ook op 10 en 13 november
Tijd:
19.00 uur. Op 13 november is er ook een voorstelling om 11.00 uur

De Leo Smit Stichting, het Conservatorium van Amsterdam, Uitgeverij Donemus en het Nederlands Muziek Instituut/Haags Archief organiseren gezamenlijk het Tweede festival Forbidden Music Regained.
Tijdens deze muzikaal interessante bijeenkomst wordt een serie van vijentwintig nieuwe bladmuziekuitgaven met werken van tijdens WOII vervolgde componisten gepresenteerd. Studenten van het Conservatorium van Amsterdam spelen deze middag een ​​selectie daaruit. Roger van Boxtel, de voorzitter van de Leo Smit Stichting, zal een eerste exemplaar van de uitgavenreeks uitreiken aan dirigent David Porcelijn.

De toegang is gratis. Voor een gereserveerde plaats graag aanmelden bij [email protected].

Type:
muziek
Wie:
Leo Smit Stichting, het Conservatorium van Amsterdam, Uitgeverij Donemus en het Nederlands Muziek Instituut/Haags Archief
Waar:
Bernard Haitinkzaal, Conservatorium van Amsterdam, Oosterdokskade 151, Amsterdam
Wanneer:
zaterdag 12 november 2022
Tijd:
13.30 - 17.00 uur

Sommige kunstenaars werken consistent aan een samenhangend oeuvre, anderen vinden zichzelf steeds opnieuw uit. Jacob Israël de Haan hoort onbetwist tot de laatste categorie. Waar de periode tussen 1850 en 1950 'de eeuw van de taal' kan worden genoemd, verkent De Haan in zijn werk uitbundig meerdere taalbenaderingen en taalhoudingen en neemt hij deel aan debatten over een 'zuivere taal'.

In de lezing Taalbenadering en taalhouding in werk van Jacob Israël de Haan; zuiverheid, gekunsteldheid, dubbelzinnigheid, expressiviteit door Tine Nederveen en Frans-Willem Korsten wordt De Haans rechtskundige proefschrift neergezet als een fundamentele verkenning van taal, en wordt dat afgezet tegen andere taalbehandelingen van De Haan in zijn romans, in zijn aanklacht In Russische gevangenissen en enkele van zijn reisverhalen.


Tine Nederveen studeerde Literatuurwetenschap in Leiden en werkte naast haar baan als directiesecretaresse van belangrijke organisaties aan een proefschrift over De Haans werk.

Frans-Willem Korsten is bijzonder hoogleraar Literatuur en maatschappij aan de Erasmus School of Philosophy en werkzaam bij het Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS). Hij publiceerde regelmatig over Nederlandse literatuur en werkt recentelijk aan studies over literatuur en recht.


Graag vooraf aanmelden!

Type:
lezing
Wie:
Allard Pierson Museum
Waar:
Oude Turfmarkt 127-129, Amsterdam
Wanneer:
dinsdag 8 november 2022
Tijd:
15.30 uur, inloop vanaf 15.00 uur

De eerste, Your Jewcurious Story, kwam online op 28 juni 2018, de laatste, AMA: Funerals, Buying Tefillin, and Great Jewish Arguments, op 15 mei 2019. Ook al zijn er geen nieuwe afleveringen gemaakt, wat er nu beschikbaar is, loont zeker de moeite!

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.