Emile Schrijver duikt in de Joodse kunstmarkt

Gepubliceerd op: 30 november 2023

Emile Schrijver, algemeen directeur van het JCK en auteur, geeft een inkijkje in de internationale Joodse kunstmarkt. Hij doet dat aan de hand van zijn nieuwe literaire thriller De Firkovich-bende.

In Schrijvers tweede misdaadroman duikt hoofdpersoon Max Blitz diep onder in de wereld van de internationale handel in Joodse kunst en oude boeken. Dit keer wordt hij geconfronteerd met verraderlijk goed gemaakte vervalsingen van oude historische bronnen. Wie maakt die en waar komen ze vandaan?

Emile Schrijver put voor zijn fictieve misdaadroman uit zijn eigen ervaringen in de kunstmarkt en de historische objecten en schilderijen die daar worden aangeboden. "Ik schrijf natuurlijk gewoon een soort schelmenroman", zegt hij in een interview met het Amsterdamse studentenblad Folia. "Het is geen grote kunst, maar het gebruik van verbeelding overlapt wel de verbeelding die ik ervaar bij het bekijken van historische objecten."

In zijn lezing voor Crescas neemt Emile Schrijver je mee in de werking van de internationale Joodse kunstmarkt, die wordt gedicteerd door handelaren, veilinghuizen, musea en een relatief beperkt aantal vermogende verzamelaars. Belangrijke aspecten in de hedendaagse kunsthandel zijn onder meer de herkomst van een object, en de rol van musea en verzamelaars.

Je kunt je nu al inschrijven voor deze lezing op de website van Crescas.

De Firkovich-bende is verschenen bij uitgeverij Prometheus. Prijs: € 22,50.

Beeld Emile Schrijver: © Anneke Hymmen, via Uitgeverij Prometheus.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.