Altijd online: Klassiekers van de Joodse studies, serie 2

Gepubliceerd op: 21 januari 2021

Historicus Bart Wallet gaf in de laatste weken van 2020 opnieuw een vijftal lezingen over de moderne Joodse geschiedschrijving.
Ook dit keer vormden toonaangevende werken van spraakmakende historici op het gebied van de Joodse geschiedwetenschap leidraad voor en uitgangspunt van zijn verhalen.
De lezingen werden via Zoom gestreamed en zijn nu toegevoegd aan het vaste aanbod online cursussen.

  • In aflevering 1, Van het getto naar de moderne wereld, behandelt Bart Out of the Ghetto, the Social Background of Jewish Emancipation, 1770-1870, waarin Jacob Katz (Magyargencs, 1904 - Jeruzalem, 1998) de ingrijpende veranderingen schetst in de Joodse wereld van de achttiende en negentiende eeuw.
  • Voor aflevering 2, Joden als de nieuwe standaard, koos Bart The Jewish Century (2006) van de Amerikaanse historicus Yuri Slezkine (Moskou, 1956), die poneert dat de moderne tijd niets minder is dan "De Joodse Eeuw."
  • A Traveling Homeland. The Babylonian Talmud as Diaspora (2015) van Daniel Boyarin (Asbury Park, NJ, 1946) vormt de kern van aflevering 3, De Talmoed als het Joodse thuisland. Boyarin wordt om zijn originele en inspirerende manier van denken en vaak gewaagde stellingnames ten aanzien van de diaspora, de Joodse geschiedenis en het Joodse heden gezien als een van de goeroes in het veld van Joodse studies.
  • Voor aflevering 4, De Joodse verlichting koos Bart The Jewish Enlightenment (2011) van Shmuel Feiner (Tel Aviv, 1955). Daarin geeft deze Israëlische historicus een zeer breed overzicht van de haskala, de ‘Joodse verlichting’.
  • De lezing Messianisme in het jodendom vormde het sluitstuk van de serie Klassiekers van de Joodse studies. Daarvoor koos Bart The Messianic Idea In Judaism And Other Essays on Jewish Spirituality (1971) van Gerhard Scholem (Berlijn, 1897 - Jeruzalem, 1982). Volgens deze Israëlische geleerde vormen messianisme en kabbala de ruggengraat van het Jodendom en bieden daarmee een verklaring voor de grote Joodse bewegingen van de vroegmoderne en moderne tijd.

Handig om bij de hand te houden: alle genoemde boeken op een rijtje.

  1. Jacob Katz: Out of the Ghetto, the Social Background of Jewish Emancipation, 1770-1870. New York: Syracuse University Press, 1998.
  2. Yuri Slezkine: The Jewish Century. Princeton: Princeton University Press, 2006.
  3. Daniel Boyarin: A Traveling Homeland. The Babylonian Talmud as Diaspora. Philadelphia: University Of Pennsylvania Press, 2015.
  4. Shmuel Feiner: The Jewish Enlightenment. Philadelpha: University Of Pennsylvania Press, 2011.
  5. Gerhard Scholem: The Messianic Idea In Judaism And Other Essays on Jewish Spirituality (1971). New York: Schocken Books, 1971.

Meld je aan voor Klassiekers van de Joodse studies, serie 2 op onze website. Je kunt de lezingen op elk gewenst moment bekijken.
Toegang tot de lezingen kun je per stuk aanschaffen, als je alle vijf lezingen wilt bekijken, krijg je korting.
Na ontvangst van je betaling krijg je toegang tot de lezingen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.