Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends waarvan je online kunt genieten

Gepubliceerd op: 23 december 2021

Gezicht op de Deventer Houtmarkt te Amsterdam - Jan Ekels (de Oude) (1724-1781). Olieverf op doek , ca. 1750. Collectie Joods Museum

Vandaag, 24 december, begint in Groot-Brittannië Limmud 2021, een festival waarin vijf dagen lang de Joodse cultuur in haar volle breedte wordt gevierd. De coronapandemie verhindert dat de deelnemers dit jaar persoonlijk bij elkaar kunnen zijn.

Gelukkig is er internet, zodat het Limmud Festival nu online plaatsvindt. Waar je ook bent in de wereld, doe mee op het online platform: er is van alles te doen, van muziek tot Misjna en van koken tot de actualiteit. De online activiteiten vinden plaats op zondag 26, maandag 27 en dinsdag 28 december.
Op limmud.org vind je alles wat je verder moet weten om te kunnen deelnemen.


Meer dan negentig Joodse gemeenschappen in 44 landen vieren jaarlijks met Limmud Joodse cultuur, kunst en het 'lernen', het bestuderen van Joodse teksten. Limmud biedt nieuwe ideeën en perspectieven en verbindt mensen over de hele wereld.
Limmoed Nederland heeft 27 maart 2022 als datum geprikt voor de Nederlandse editie van dit festival van het Joodse denken.

Bart Wallet werd in 2021 benoemd tot hoogleraar Joodse studies. In Spui Magazine, het alumniblad van Amsterdam University (UvA) licht hij zijn plannen toe voor de leerstoel Joodse Geschiedenis. Centraal staat daarin de betekenis van Amsterdam als Joodse metropool, de achttiende eeuw als Sattelzeit, het unieke bronnenmateriaal in Amsterdam en de toegenomen zichtbaarheid van antisemitisme.

Lees Een stad met de grootste Joodse gemeenschap ter wereld online.

Het Rozeneiland is een muzikale podcast gebaseerd op de roman Het Rozeneiland van Sanne Terlouw. Het boek is een epos over de veelbewogen geschiedenis van de Joden van Rhodos. Samen met het Orion Ensemble bewerkte de schrijfster de roman tot een muzikale vertelvoorstelling waarvoor pianist en componist Leonard Leutscher (1951-2016) de muziek schreef. Met het onverwachte overlijden van Leutscher stopten de voorstellingen.
Sanne Terlouw: "Leonard heeft heel veel prachtigs gecomponeerd. Om zijn werk niet verloren te laten gaan, hebben we deze podcast gemaakt, gebaseerd op de voorstelling en dus op het boek. Tekst en muziek zijn één, spelen met elkaar, versterken elkaar."

Je kunt Het Rozeneiland beluisteren op Sanne Terlouws eigen website, maar ook op Spotify of op je Apple Podcast app.

Joods-Tijd-Schrift-2021

In 2005 maakten fotograaf Pauline Prior en schrijfster Anita Frank het tweetalige boek
Frum. Joodse feestdagen en rituelen, behorend bij een foto-installatie waarin ze de Joodse gemeenschap van Amsterdam in beeld brachten. Die beeldzuil maakt nog steeds deel uit van de vaste opstelling in het Joods Museum. Met dit Joods-Tijd-Schrift in digitale
vorm willen Prior en Frank opnieuw het relatief onbekende Joods Amsterdam in beeld brengen en een
breder publiek bereiken dan alleen de bezoekers van een Joods museum. Reden hiervoor is mede het toenemende antisemitisme tijdens de laatste jaren.

Het digitale tijdschrift telt 27 pagina's foto's en teksten en is online te lezen en/of te downloaden. Joods-Tijd-Schrift-2021 werd gepresenteerd in samenhang met Onbekend maakt Onbemind, twee debatavonden in januari 2021 in De Balie, naar een idee van Anita Frank.

Podcast: De man met de rammelaars

Wat beweegt een volwassen man om bijna duizend rammelaars te verzamelen? Podcastmaker Lotte van Gaalen gaat op zoek naar het antwoord in de vierdelige serie De man met de rammelaars.
Ze vertelt hierbij het wonderlijke levensverhaal van Heinz Keijser, dat begint in het Duitsland van de jaren ‘20 van de vorige eeuw en eindigt in naoorlogs Nederland, in een huis dat tot aan het plafond is gevuld met rammelaars.

Te beluisteren op Spotify of in je favoriete podcast-app. De eerste twee podcasts staan al online.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.