Exile Music

A novel

Gepubliceerd op: 28 oktober 2020

Exile Music

Jennifer Steil

New York: Viking Press, 2020
Aantal blz.: 432
ISBN: 9780525561811

Hoe verwerk je het verlies van iedereen en alles uit je vorige leven? Hoe bouw je een nieuw leven op als je wordt omringd door een cultuur waarin niets is zoals je het kent? Hoe leef je verder met een traumatisch verleden?
Voor het antwoord op deze vragen zocht Jennifer Steil in Bolivia contact met Joden die, net als de fictieve familie Zinger, het vijandige Europa waren ontvlucht en met hun nakomelingen. Ze ontdekte dat vele van de ruim 10.000 Joodse vluchtelingen kunstenaars en musici waren. Daarmee was de basis van Exile Music gelegd.

Orly Zingel, de verteller van het verhaal, is elf jaar wanneer de Duitsers Oostenrijk annexeren. Haar ouders raken hun werk kwijt - moeder Julia is operazangeres, vader Jakob is altviolist bij de Wiener Philharmoniker - en besluiten dat hun toekomst in Wenen niet meer zeker is. Voor ze alle emigratiepapieren in orde hebben worden ze uit hun huis gezet. Uiteindelijk reizen ze via Genua naar Chili en vandaar door naar La Paz, de hoofdstad van Bolivia. Wennen valt om allerlei redenen niet mee: de taal en cultuur zijn hun vreemd, ze krijgen hoogteziekte (La Paz ligt in het Andesgebergte op 3600 meter) en ze missen alles van hun vroegere leven - in het nieuwe land is helemaal niets dat ze (her)kennen.
Orly krijgt steeds meer greep op haar nieuwe omgeving, en ook vader vindt een manier om zich een plaats te veroveren. Julia echter zit muurvast in zichzelf en de herinneringen.
Terwijl Orly als volwassen vrouw een goed leven heeft, staat plotseling haar Weense buurmeisje Anneliese voor de deur, die haar smeekt om met haar mee terug te gaan naar Europa, in de hoop de prille jeugdliefde die Orly en zij beleefden, alsnog een kans te geven.

Het boek is knap gecomponeerd: na de Ouverture komt deel 1: Wenen (de opkomst van Hitler, de annexatie van Oostenrijk, het leven onder het nazi-regime, de toenemende dreiging en de ontsnapping op het laatste moment). De lange reis naar Bolivia vormt het tweede deel, en in het derde deel vertelt Orly over het nieuwe leven in La Paz. En dan is de Tweede Wereldoorlog afgelopen. Wat dat betekent voor de Zingers lees je in het vierde deel. Exile Music eindigt met de vrienden van vroeger, deel vijf, en tot slot het zesde deel: een nieuw leven.

Jennifer Florence Steil (1968) is een meermalen bekroonde Amerikaanse schrijfster. Als ambassadeursvrouw heeft ze eerst vier jaar in Bolivia gewoond. Sinds 2019 leeft zij in Oezbekistan.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.