Bijbels Hebreeuws op drie niveaus

Van de basis tot het lezen van een Bijbelse tekst

Gepubliceerd op: 1 september 2022

Bijbels Hebreeuws is de taal die in Bijbelse tijden werd gesproken in Erets Jisraeel, pakweg 3000 jaar geleden. Modern Hebreeuws is de taal die sinds het einde van de negentiende eeuw wordt gesproken in het latere Israël. Bijbels Hebreeuws werd in de loop der tijd steeds minder als spreektaal gebruikt en werd geleidelijk een dode taal, alleen nog gebruikt voor Bijbelstudie, literatuur en liturgie. Voor dagelijks gebruik was er vele eeuwen lang het Aramees, de Semitische taal die in het hele Midden-Oosten als 'lingua franca' werd gebruikt.
Maar de moderne tijd had behoefte aan nieuwe woorden, en zo werd aan het einde van de negentiende eeuw een nieuwe vorm van het Hebreeuws, immers de enige echte Joodse taal, vanuit het Bijbels Hebreeuws 'gebouwd' tot het Ivriet, wat de officiële taal van Israël is geworden.

Beide talen zijn zeer nauw aan elkaar verwant, maar er zijn wel degelijk verschillen in zinsbouw, uitspraak, grammatica en syntax. En ook al zul je het Bijbels Hebreeuws niet spreken, je kunt deze dode taal voor jezelf toch tot leven wekken!

Bij Crescas maak je met Bijbels Hebreeuws Beginners een start met Bijbels Hebreeuws - in de 25 lessen van deze cursus leer je het alefbeet lezen en uitspreken en wordt de basisgrammatica geleerd, zodat je in de loop van de cursus al wat kunt gaan lezen en vertalen. Docente Hannah Neudecker koos daarvoor het Bijbelboek Ruth, een zeer leesbaar kort verhaal.

De cursus Bijbels Hebreeuws Lichtgevorderden is het vervolg op Bijbels Hebreeuws Beginners. Met alles wat je nu al weet ga je verder met het boek Ruth en al doende leert Hannah Neudecker je steeds meer over de taal.

Bijbels Hebreeuws Gevorderden wordt gegeven door Karel Jongeling. Uitgaande van de kennis die je hebt opgebouwd in de vorige cursussen ben je klaar voor de volgende uitdaging: het lezen van de tekst in Tenach over het leven van koning David en enkele commentaren daarop.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.