Chanoeka!

Van 10 tot en met 17 december vieren we de herinwijding van de Tweede Tempel in 164 voor het jaar 0

Gepubliceerd op: 3 december 2020

Wat gaat de tijd toch snel… Al over een kleine week, donderdagavond 10 december, begint Chanoeka en steken we het eerste kaarsje aan van de chanoekia, de negenarmige kandelaar die alleen tijdens het Joodse lichtjesfeest wordt gebruikt.

Voor wie niet precies weet waar Chanoeka over gaat: het Joods Cultureel Kwartier vertelt op zijn website het verhaal van Chanoeka kort en duidelijk.

Chanoeka kent vele tradities en gebruiken, en zoals bij alle Joodse feestdagen speelt eten ook hier een belangrijke rol. Veel van wat er wordt gegeten, is gebakken in olie, van de latkes (aardappelpannenkoekjes) tot soefganiot (de Joodse versie van de berliner bol).
The Maccabeats gaven in 2015 al een gezongen recept voor latkes, maar wij denken dat je meer hebt aan de aanwijzingen van The Nosher om je latkes tot een succes te maken. Je vindt hier ook recepten die geen aardappel gebruiken.

'Latke' betekent eigenlijk niets anders dan 'klein eetbaar dingetje met olie' ... dus voel je vrij om je eigen interpretatie te verzinnen!

In onze online kookcursus De Joodse keuken kun je zien hoe Crescas redacteur en tv-chef  Raya haar latkes bakt.

Op de muziekwebsite Milken Archive vind je veel muziek die met Chanoeka te maken heeft, met een speellijst waarop ook een fraaie, up-time Jiddisje versie van het traditionele 'Maoz Tsur' te vinden is. Een link om te bewaren!

In 2014 maakte de Amerikaans-Joodse a cappella zanggroep The Maccabeats een Candlelight - Hanukkah video waarin ze op hun geheel eigen wijze vertellen waarom we Chanoeka vieren. (Met excuses voor de 'earworm' die het deuntje in elk geval bij ons achterliet…)

De geschiedenis van de dreidel, het tolletje met de vier Hebreeuwse letters nun, gimel, hee en pe (Nes Gadol Haja Po - een groot wonder is hier gebeurd) wordt prachtig beschreven in A Great Miracle Happened Where? The Origin of the Dreidel, een blog van NLI Librarian Chen Malul.

En tot slot: soms wordt Chanoeka wel eens het Joodse kerstfeest genoemd. Daar klopt natuurlijk niets van, maar als je The story of Hanukkah: how a minor Jewish holiday was remade in the image of Christmas leest, begrijp je waar het misverstand vandaan komt.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.