Vijftien namen

Van Amsterdamse sloppenwijk naar concentratiekamp - de aangrijpende getuigenis van de man die zijn vijftien kinderen verloor

Gepubliceerd op: 6 mei 2021

Vijftien namen
Van Amsterdamse sloppenwijk naar concentratiekamp - de aangrijpende getuigenis van de man die zijn vijftien kinderen verloor

Levie de Lange

Amsterdam: Uitgeverij van Oorschot, 2021
Aantal blz.: 182
ISBN: 9789028210783

Ook als e-book verkrijgbaar

Levie de Lange groeit op in een Joodse sloppenwijk dicht bij het Waterlooplein. Hij trouwt jong, en zijn huwelijk brengt maar liefst vijftien kinderen voort, die in een straatarm maar warm gezin opgroeien.
Vol liefde beschrijft De Lange hoe het leven er voor een ongeschoolde arbeider in het Amsterdam van de crisisjaren eruitziet: de solidariteit tussen de buurtbewoners, het sjouwerswerk, de sinaasappelkistjes die als wiegjes voor de kinderen dienen, de Jiddisje volksgein, de inventiviteit waarmee hij bittere armoede en honger het hoofd biedt.
In oktober 1942 wordt de familie afgevoerd naar Westerbork, en vervolgens naar Auschwitz, waar De Lange van zijn gezin wordt gescheiden. Hij overleeft, als door een wonder, zowel de harde dwangarbeid in de kolenmijnen van het kamp als de dodenmarsen.
Telkens als alle hoop verdwenen lijkt, herhaalt hij als een mantra de vijftien namen van zijn kinderen, en hoopt dat ten minste een van hen de gruwelen zal overleven. 

Levie de Lange (1904-1974) overleefde als enige van zijn gezin de oorlog en de kampen. Hij hertrouwde met Marianne Piller, net als hij Sjoa-overlevende. Levie's levensverhaal werd al in 1964 opgetekend door Jaap Stigter, en in 2011 heruitgegeven als Het verhaal van mijn leven.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.