Kort nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 3 december 2020

  • Het gebruik van liefdevolle verkleinnaampjes is onderwerp van Phililogos' artikel Kamala, Mamale in Mosaic Magazine.
  • De Israëlische startup Remilk werkt aan melkproducten op basis van eiwitten waaraan geen koe te pas is gekomen, en die ook niet gemaakt zijn op basis van soja of granen. Lees Don’t have a cow: Israel’s Remilk serves up dairy products made without animals in Times of Israel.
  • In 1572 schreef de Italiaanse rabbijn Isaac Halfon vanuit Venetië een brief aan de roemruchte Britse koning Henry VIII over diens voorgenomen scheiding van Catharina van Aragon. Die brief is nu te zien in een tentoonstelling in het British Museum, en Times of Israel wijdt daaraan het artikel Don’t divorce her.
  • Ook in Amerika zetten chefs hun creativiteit in om het hoofd boven water te houden. Tablet Magazine vertelt in New Ideas Pop Up on the Jewish Food Scene wat dat oplevert.
  • Nathan Englander schreef in 2017 Dinner at the Centre of the Earth, een politieke roman waarin niets is wat het lijkt, want wie vertelt de waarheid? Howard Gordon en Alex Gansa, het creatieve team verantwoordelijk voor Homeland, maakt er een televisieserie van, schrijft de Jewish Telegraph Agency.
  • De Nederlandse vereniging voor Genealogie/Kenniscentrum voor Genealogie, Heemkunde, Genetica en Heraldiek maakt melding van een Onderzoek naar bejegening Joodse huiseigenaren na oorlog, waarbij Leeuwarden een van de twintig gemeenten is die hebben laten weten hier werk van te maken.
  • Een kritische filmrecensie van Woody Allens nieuwste rolprent Rifkin’s Festival op Jonet.nl.
  • John Löwenhardt diepte voor de Löwenhardt Foundation weer een bijzonder stuk familiegeschiedenis op. Kaddiesj voor driehonderd Mark vertelt het verhaal van Hermann Löwenhardt (1892), jongste jongste van de twaalf Löwenhardtkinderen uit Oberhemer.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.