Belonging and Betrayal

How Jews Made the Art World Modern

Gepubliceerd op: 15 september 2022

Belonging and Betrayal - How Jews Made the Art World Modern
How Jews Made the Art World Modern

Charles Dellheim

San Francsico: Brandeis University Press, 2021
Aantal blz.: 672
ISBN: 9781684580569

Sinds het eind van de jaren negentig is het lot van de door de nazi's geroofde kunst een cause célèbre geworden. In Belonging and Betrayal zet Charles Dellheim dit verhaal op zijn kop. Heel wat oude en moderne kunst, oude en moderne meesterwerken, ontdekte hij, blijkt te zijn verworven door Joden ... Hoe kon dit? In dit boek vertelt hij het epische verhaal van het wel en wee van een klein aantal eminente kunsthandelaren en -verzamelaars die, tegen alle verwachtingen in, een centrale rol speelden in de migratie van kunstwerken van Europa naar de Verenigde Staten, waarna daar de moderne kunst aan een zegetocht begon.

Dellheims prachtig geschreven en meeslepend vertelde verhaal speelt zich af aan beide zijden van de Atlantische Oceaan, van het einde van de negentiende eeuw tot heden, in een tijd waarin zich in het culturele landschap op beide continenten ingrijpende veranderingen voltrokken. Ook de impact van de Eerste Wereldoorlog en de Sjoa wordt uitgebreid belicht, evenals de massale verkoop van kunstcollecties van aristocratische families en de opkomst van allerlei stromingen in de moderne kunst.

Charles Dellheim is sinds 2001 hoogleraar geschiedenis aan Boston University, na zijn fellowship aan het Center for Advanced Judaic Studies van de Universiteit van Pennsylvania. Daarvoor was hij hoogleraar geschiedenis en geesteswetenschappen en directeur van het interdisciplinaire programma voor geesteswetenschappen aan de Arizona State University, waar hij een Distinguished Teaching Award won.

Charles Dellheim discusses "Belonging and Betrayal"

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Diklah Zohar Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Kunst in antieke synagoges

Al vanaf het begin van het archeologisch onderzoek in Israël was het aantal synagoges die er werden opgegraven overweldigend. Wat op de moderne beschouwer nog verrassender kan overkomen, zijn de...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.