Morn­ing­side Heights

A Novel

Gepubliceerd op: 10 september 2021

Morningside Heights
A Novel

Joshua Henkin

New York: Pantheon, 2021
Aantal blz.: 292
ISBN: 9781524748357

Ook als e-book verkrijgbaar

Wanneer de in Ohio geboren Pru Steiner in 1976 in New York aankomt, is ze vastbesloten de stad stormenderhand te veroveren, te beginnen met een studie Amerikaanse literatuur aan Columbia University. Maar wanneer ze verliefd wordt op en trouwt met hotshot Spence Robin, een aantrekkelijke jonge hoogleraar Engelse literatuur, neemt haar leven een onvoorziene wending. 

Dertig jaar later blijkt Spence, dan begin vijftig, te lijden aan early onset Alzheimer. Van zijn vroegere intellectuele leven en belangstelling is weinig meer over en nu hun dochter Sarah medicijnen is gaan studeren, moet Pru in haar eentje voor Spence zorgen; dat valt haar zwaar. Op een dag ontmoet Pru een man en zo opent zich de mogelijkheid van een nieuwe romance. Ondertussen is Spence's zoon uit zijn eerste huwelijk na een lange afwezigheid terug in hun leven. Arlo, nu een rijke ondernemer die investeert in biotechnologie, is misschien wel de laatste strohalm in het leven van Spence.

'Jiddisjkeit' loopt als een gouden draad door de roman. Ondanks zijn niet-Joodse naam (hij begon zijn leven als Shulem), is Spence Joods. Zijn zus Enid, die met ernstig hersenletsel in een verzorgingstehuis woont, houdt ervan om af en toe een Jiddisj lied te zingen. Zo komt Arlo in contact met zijn Joodse roots. Ook Pru komt uit een Joodse familie en is vertrouwd met de tradities. Na haar huwelijk met Spence kasjert ze zelfs de keuken van hun eerste echtelijke woning. De Joodse elementen in het boek verlenen het verhaal een hartverwarmende 'Heimischkeit'.  

Morningside Heights is een meeslepende en meelevende roman over een huwelijk dat ontberingen overleeft. Het gaat over de liefde tussen vrouwen en mannen, en kinderen en ouders; over de dingen die we opgeven in het aangezicht van tegenspoed; en over hoe te overleven als het leven anders loopt dan waarvoor we dachten dat we ons hadden aangemeld.

Joshua Henkin publiceerde eerder de romans Swimming Across the Hudson, Matrimony en The World Without You, waarvoor hij de Edward Lewis Wallant Award 2012 voor American Jewish Fiction kreeg. In 2012 was hij finalist voor de National Jewish Book Award. Hij woont in Brooklyn, New York, en leidt het MFA-programma Fiction Writing aan Brooklyn College.

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Marc van Oostendorp Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Hoe Joods is het Nederlands?

In de loop van de eeuwen hebben de Joodse talen, en dan met name het Jiddisch, een grotere invloed gehad op het Nederlands dan je op het eerste gezicht zou verwachten voor een door de bank genomen...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.