Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit het aanbod aan kunst en cultuur waarvoor je in deze coronatijd het huis niet uit hoeft.

Gepubliceerd op: 8 april 2021

In het oeuvre van de Litouws-Amerikaanse cineast Jonas Mekas (1922-2019) was niet of nauwelijks plaats voor de moord op 2400 Joden op één dag in zijn geboortestreek. Historicus Michael Casper meent dat Mekas bepaalde gebeurtenissen in het Litouwen van de Tweede Wereldoorlog bewust is vergeten of verkeerd heeft voorgesteld, maar vond geen indicatie dat Mekas aan de moordpartij zou hebben deelgenomen; hij roept Mekas dan ook niet zozeer ter verantwoording vanwege zijn daden, maar vanwege zijn geheugen. Mekas is zaken ‘vergeten’ die hij niet mag vergeten. 

Cineast, romanschrijver en essayist Peter Delpeut was sinds zijn studententijd een groot bewonderaar van Mekas, maar wat moet hij daarmee nu hij weet wat Michael Casper heeft ontdekt? Hij schreef er het boek Het vergeten kwaad over.

In het gelijknamige debat spreekt hij met een aantal mensen vanuit verschillende disciplines over morele verantwoordelijkheid, geschiedenis en herinnering.

Het evenement is kosteloos bij te wonen, maar meld je wel aan, net zoals voor evenementen waar je wél lijfelijk aanwezig kunt zijn.

Type:
debat
Wie:
Spui 25
Waar:
Online
Wanneer:
vrijdag 16 april 2021
Tijd:
17.00 - 18.30 uur

'Wearing a dress, wearing a uniform' is de titel van een op video vastgelegde rondleiding waarin Katarzyna Jankowska (POLIN Museum van de geschiedenis van de Poolse Joden) vertelt over vijf vrouwen die hebben gevochten tijdens de opstand in het getto van Warschau. Wie waren Rachela Zylberberg (1920-1943), bijgenaamd de Poolse Jeanne d'Arc, Shoshana Emilka Kossower, die het leven redde van Rachela Zylberberg, koerierster Vladka Meed (1921-2012) die dynamiet het getto in wist te smokkelen en na de oorlog als ooggetuige verslag kon doen van de gebeurtenissen. Waarom werd er door de nazi's verwoed jacht gemaakt op Niuta Tajtelbaum (1917-1943) en wat was de rol van Mira Fuchrer ((1920-1943), de vriendin van Mordecai Anielewicz (1919/1920-1943), de commandant van de opstand in het getto?

Je kunt op maandag 19 april om 15.00 uur digitaal meewandelen via de links op Wearing a dress, wearing a uniform - guided tour.
In Sneek werd op 31 maart jongstleden een openluchtexpositie met levensgrote portretten van Joodse onderduikkinderen geopend. Foto: Jacob van Essen

"Wy koenen der noch wol ien by ha" (Bij ons kon er nog wel eentje bij).

De opening van de openluchtexpositie werd verricht door burgemeester Jannewietske de Vries van de gemeente Súdwest Fryslân, en Fred van Vliet, die als jongetje naar Sneek werd gesmokkeld en daar de oorlog overleefde. Op de muur van zijn voormalige onderduikadres aan de Singel 29 prijkt nu een portret van hem.

Buurtbewoners van de Singel woonden de opening vanwege corona op afstand bij. De foto’s verbeelden op theatrale wijze het contrast tussen toen en nu: in de oorlog werden Joodse kinderen weggestopt, nu kan iedereen ze al van verre zien. Tegelijk toont de serie de gastvrijheid van Friese gezinnen, die ondanks het gevaar besloten een Joods kindje in huis op te nemen.

De portretten zijn ook in Joure, Leeuwarden, Bolsward, Raerd, Burgwerd, Easterwierrum, Drachtstercompagnie, Holwerd, Blija en Ferwerd te zien. Je kunt zelf je route samenstellen op De terugkeer van de Joodse kinderen.

Op de foto zie je Louis Godschalk, die onder de naam Loekie Rienstra ondergedoken was in het gezin van weduwnaar Klaas Oosterkamp in Scharnegoutum.


In de serie Sidney Krum Young Artists van het YIVO: het tweede concert rond het thema Continuing Evolution: Yiddish Folksong in Classical Music.

Vijf componisten schreven nieuw werk met als basis Jiddisje volksliedjes en treden daarmee in de voetsporen van grote voorgangers als Maurice Ravel, Sergei Prokofiev, Stefan Wolpe, Frederic Rzewski en anderen.

Als je je registreert krijg je een herinnering.

Type:
muziek
Waar:
Online op Facebook en/of YouTube
Wanneer:
woensdag 21 april 2021
Tijd:
19.00 uur

Steven Spielberg: "Ik denk dat haat het constante abnormale is."

Met een NPO Plus abonnement (€ 2,95 per maand) kun je alle afleveringen terugzien van de veelgeroemde, indringende zesdelige documentaireserie Why We Hate. Geeta Gandbhir en Sam Pollard onderzoeken welke mechanismen een rol spelen bij het ontstaan van haat en doen een poging de vraag te beantwoorden of en zo ja hoe haat kan worden uitgebannen. 

In de serie worden archiefbeelden getoond, gesprekken gevoerd met wetenschappers en daders en slachtoffers geïnterviewd.
In de zes afleveringen komen de verschillende facetten van haat ter sprake. Zijn we allemaal in staat om te haten en wat is ervoor nodig om die haat aan te wakkeren? Hoe werkt het als haat voortkomt uit ideologie? Wat is er nodig om het ergste of het beste in ons naar boven te halen? En wat kunnen we doen om gewelddadige conflicten te voorkomen?

Terug te zien op NPO Start tot en met 21 juni 2021.

In het kader van de tentoonstelling Een graf in de wolken, over het gedicht van Paul Celan, organiseren het Joods Cultureel Kwartier en Perdu zondag 11 april de online poëzielezing 'Tussen tongen' waarin moedertalen centraal staan. Aanvang: 14.30 uur.

Salo Muller krijgt het eerste exemplaar van deel 7 in de serie Joodse Huizen: Verhalen over vooroorlogse bewoners. De presentatie, donderdag 15 april, wordt op video vastgelegd en zal vanaf 17.00 uur op het Youtubekanaal van Amphorabooks te zien zijn.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.