Kunst en cultuur
Crescas maakt een keus uit het aanbod aan kunst en cultuur waarvoor je in deze coronatijd het huis niet uit hoeft.
Gepubliceerd op: 8 april 2021
In het oeuvre van de Litouws-Amerikaanse cineast Jonas Mekas (1922-2019) was niet of nauwelijks plaats voor de moord op 2400 Joden op één dag in zijn geboortestreek. Historicus Michael Casper meent dat Mekas bepaalde gebeurtenissen in het Litouwen van de Tweede Wereldoorlog bewust is vergeten of verkeerd heeft voorgesteld, maar vond geen indicatie dat Mekas aan de moordpartij zou hebben deelgenomen; hij roept Mekas dan ook niet zozeer ter verantwoording vanwege zijn daden, maar vanwege zijn geheugen. Mekas is zaken ‘vergeten’ die hij niet mag vergeten.
Cineast, romanschrijver en essayist Peter Delpeut was sinds zijn studententijd een groot bewonderaar van Mekas, maar wat moet hij daarmee nu hij weet wat Michael Casper heeft ontdekt? Hij schreef er het boek Het vergeten kwaad over.
In het gelijknamige debat spreekt hij met een aantal mensen vanuit verschillende disciplines over morele verantwoordelijkheid, geschiedenis en herinnering.
Het evenement is kosteloos bij te wonen, maar meld je wel aan, net zoals voor evenementen waar je wél lijfelijk aanwezig kunt zijn.
In de serie Sidney Krum Young Artists van het YIVO: het tweede concert rond het thema Continuing Evolution: Yiddish Folksong in Classical Music.
Vijf componisten schreven nieuw werk met als basis Jiddisje volksliedjes en treden daarmee in de voetsporen van grote voorgangers als Maurice Ravel, Sergei Prokofiev, Stefan Wolpe, Frederic Rzewski en anderen.
Als je je registreert krijg je een herinnering.
In de serie worden archiefbeelden getoond, gesprekken gevoerd met wetenschappers en daders en slachtoffers geïnterviewd.
In de zes afleveringen komen de verschillende facetten van haat ter sprake. Zijn we allemaal in staat om te haten en wat is ervoor nodig om die haat aan te wakkeren? Hoe werkt het als haat voortkomt uit ideologie? Wat is er nodig om het ergste of het beste in ons naar boven te halen? En wat kunnen we doen om gewelddadige conflicten te voorkomen?
Terug te zien op NPO Start tot en met 21 juni 2021.