Barbara

Een gezongen leven

Gepubliceerd op: 8 september 2022

Barbara
Een gezongen leven

Meta Gemert

Zorgvlied: Van Maaskant Haun, 2022
Aantal blz.: 252
ISBN: 9789083200255

"J'aime les journalistes, mais je déteste les questions", is een geestige maar gemeende uitspraak van de Franse chansonnière Barbara. Ze had een pijnlijke jeugd, waardoor elke vraag die iets diepgravender was een geërgerde reactie opwekte. Zij zóng haar leven ("Je chante ma vie") en ze wilde dus liefst alleen vertellen over haar werk.

Op 24 november 2022 is het 25 jaar geleden dat Barbara – geboren als Monique Andrée Serf – overleed. Er zijn veel artiesten en kunstenaars van wie wordt gezegd dat ze onvergetelijk zijn, maar Barbara was wat dat betreft het summum: in Frankrijk was ze een waar icoon, met de status van een rockster. Haar optredens werden gaandeweg steeds meer een spirituele belevenis. Het leeuwendeel van haar toehoorders was relatief jong, tussen de 17 en 35 jaar, en als haar stem het tijdens een concert even liet afweten, zong dat publiek zelf luidkeels de chansons met haar mee.

In Barbara, een gezongen leven schetst Meta Gemert aan de hand van een aantal chansons, interviews, en verhalen van en over vrienden, minnaars en assistentes, een beeld van deze geweldige, veeleisende, licht ontvlambare en genereuze vrouw.


Bij het boek is de website barbarachansons.nl beschikbaar, waar je - tegen een kleine vergoeding - onbeperkt toegang hebt tot het complete oeuvre van Barbara. 

Meta Gemert (1951) studeerde geschiedenis in Leeuwarden en Groningen. Vóór ze zelfstandig vertaler (vooral uit het Engels) en uitgever werd, werkte zij voor verschillende bedrijven en organisaties in Londen (Ontario, Canada), Leiden, Groningen, Londen (Engeland), Den Haag en Amsterdam. Zij had de ambitie om al heel vroeg met pensioen te gaan, zo rond haar veertigste, maar telkens kwam er iets tussen, voornamelijk geldgebrek. In 2017 richtte ze uitgeverij Van Maaskant Haun op en toen besefte ze dat ze nog lang niet met pensioen zou gaan, want het uitgeven van mooie boeken is het leukste dat er is.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.