Kort nieuws van heinde en verre

Gepubliceerd op: 14 oktober 2021

Op dinsdag 9 november organiseert het Centraal Joods Overleg (CJO) de jaarlijkse herdenking van de Kistallnacht. Deze massale uitbraak van antisemitisme, waarbij bijna honderd Joden werden vermoord en duizenden synagoges en winkels van Joden vernield, was in november 1938 de voorbode van Hitlers pogingen het Joodse volk uit te roeien.

De herdenking van deze georganiseerde pogrom zal plaatsvinden in de Portugese Synagoge te Amsterdam.

Sprekers zijn:
Vera Bergkamp, voorzitter van de Tweede Kamer
Micha Gelber, hij overleefde als kind het concentratiekamp Bergen-Belsen. De heer Gelber zal worden geïnterviewd door journaliste Margalith Kleijwegt.
Ronny Naftaniel, voorzitter CJO

Presentatie: Tamar Efrati, voorzitter van de CIDI jongerenorganisatie, CIJO. De muzikale omlijsting zal worden verzorgd door Tony Overwater en Maarten Ornstein.

De zaal is open vanaf 16.00 uur, het programma start om 16.30 uur.

Indien u aanwezig wilt zijn in de Portugese Synagoge dient u zich aan te melden via aanmelden@cjo.nl. Per e-mail ontvangt u verdere instructies. Conform de corona regels van de overheid is het CJO verplicht u naar uw coronatoegangsbewijs (QR-code) te vragen.

Type:
lezing
Wie:
CJO
Waar:
Portugese Synagoge, Mr. Visserplein 3, Amsterdam.
Wanneer:
dinsdag 9 november 2021
Tijd:
16.30 uur (zaal open 16.00 uur)

Een parallel leven voor de ’tweeling’-broer
door Barber van de Pol

Op 31 december waren J.I. de Haan en Carry van Bruggen één dag lang altijd precies even oud. Ze waren bijna-tweelingen en in die rol heeft Carry van Bruggen hen regelmatig met voelbaar heimwee naar de verwachting van weleer vereeuwigd. Bij hem duikt het zusje hier en daar op in zijn meesterlijke brieven: "Wij houden zeer veel van elkaar." De lezing zal gaan over de verknochtheid van een broer en een zus, twee parels in de Nederlandse literatuur.

Barber van de Pol is schrijfster, vertaalster en essayiste. December 2020 verscheen bij Querido van haar hand Er is geen ander zijn dan anders zijn. Denken met Carry van Bruggen.

Type:
lezing
Wie:
Allard Pierson Museum
Waar:
Oude Turfmarkt 127-129, 1012 GC Amsterdam
Wanneer:
dinsdag 26 oktober 2021
Tijd:
15:00 uur

SodaStream opent grootste EU-fabriek in Nederland

Het Israëlische bruiswatermerk SodaStream opent zijn grootste Europese fabriek in Tilburg. De uitbreiding van de Europese productie- en logistieke faciliteiten is noodzakelijk om te voldoen aan de snel groeiende vraag naar de producten van SodaStream in Europa, waar het bedrijf de afgelopen jaren een aanzienlijke groei heeft doorgemaakt vanwege de focus op het vermijden van plastic afval voor eenmalig gebruik.

Door alle Europese markten vanuit een centrale locatie te bevoorraden, minimaliseert SodaStream zijn CO2-uitstoot. CEO Eyal Shohat: “De opening van onze nieuwe vestiging in Nederland is weer een volgende stap in de visie van SodaStream om de manier waarop de wereld drinkt te veranderen. De opening van de nieuwe locatie brengt ons nog dichter bij onze leidende Europese markten, helpt ons onze ecologische voetafdruk verder te verkleinen en versterkt onze langdurige relatie met lokale leveranciers.”

De nieuwe fabriek van het Israëlische bedrijf in Tilburg beslaat maar liefst 40.000 m2 en zal voor meer dan 700 banen zorgen.

bron: Joods.nl

Uitnodiging - Boeklancering De  Boycot van Israel

BDS (Boycott, Divestment & Sanctions), de internationale boycotbeweging tegen Israël, is een vorm van openlijke economische oorlogsvoering tegen Israël die ook in Nederland is vertegenwoordigd. Deze boycot kent ook zorgwekkend veel steun onder Nederlandse politici.

Maar wie zijn de mensen achter BDS? Wat heeft de beweging daadwerkelijk bereikt, en wat voor effect heeft BDS op gewone mensen in Israël en zelfs in Nederland?

Op 26 oktober 2021 om 19:30 uur presenteert Kees Broer zijn boek De Boycot van Israël - BDS: Demoniseren, delegitimeren, discrimineren, het nieuwste boek uit de CIDI Informatiereeks.

Het boek is het resultaat van jarenlang onderzoek door Kees Broer naar de pro-Palestijnse beweging in Nederland, en hoe een kleine groep fanatieke activisten het Nederlandse beleid tegenover opnieuw Israël probeert te bepalen. Het bevat interviews met personen die deze boycot van dichtbij hebben meegemaakt. Het boek licht hiermee deze campagne om Israël af te zonderen, delegitimeren en op te heffen vanuit een uniek perspectief uit.

U bent van harte uitgenodigd bij de boeklancering in CIDI's Rabinzaal aan de Jagerstraat 4 te Den Haag.

Mail naar administratie@cidi.nl om u aan te melden voor de boekpresentatie. Deelname is gratis, en vanzelfsprekend kunt u ter plekke een eigen exemplaar van het boek kopen. Conform de coronaregels van de overheid zijn wij verplicht u te vragen naar uw coronatoegangsbewijs (QR-code).

U kunt het boek ook alvast bestellen via onze webshop. Zodra het boek is gepresenteerd, worden de eerste bestelde exemplaren verzonden.

Wij ontvangen u heel graag bij dit eerste live evenement van CIDI in 2021. Graag tot dan!

Type:
lezing
Wie:
CIDI
Waar:
Jagerstraat 4, Den Haag
Wanneer:
dinsdag 26 oktober 2021
Tijd:
19.30 uur

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Diklah Zohar Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Kunst in antieke synagoges

Al vanaf het begin van het archeologisch onderzoek in Israël was het aantal synagoges die er werden opgegraven overweldigend. Wat op de moderne beschouwer nog verrassender kan overkomen, zijn de...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.