Midden in het beschaafde Europa

De pogroms van 1918-1921 en het begin van de Holocaust

Gepubliceerd op: 5 mei 2022

Midden in het beschaafde Europa
De pogroms van 1918-1921 en het begin van de Holocaust

Jeffrey Veidlinger

Utrecht : Uitgeverij Spectrum, 2021
Aantal blz.: 508
ISBN: 9789000351077

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: George Pape
Oorsponkelijke titel: In the Midst of Civilized Europe: The Pogroms of 1918–1921 and the Onset of the Holocaust

Tussen 1918 en 1921 werden in Oekraïne meer dan 100.000 Joden vermoord. Zij kregen de schuld van de onrust van de Russische revolutie. Er zijn honderden gevallen bekend waarbij burgers hun Joodse buurtgenoten ongestraft beroofden, seksueel misbruikten en vermoordden. Hoewel deze pogroms vandaag de dag grotendeels vergeten zijn, werden ze destijds breed uitgemeten. Hulpverleners waarschuwden voor het gevaar dat de Joden in de rest van Europa te wachten stond. Twintig jaar later zouden deze verschrikkelijke voorspellingen werkelijkheid worden.

Gebaseerd op lang vergeten archiefmateriaal – waaronder duizenden getuigenisverklaringen en rechtbankverslagen – laat gerenommeerd historicus Jeffrey Veidlinger zien hoe deze golf van geweld de basis legde voor de Sjoa. Aan de hand van verhalen van overlevenden, daders, hulpverleners en overheidsfunctionarissen legt hij uit hoe zoveel mensen tot dezelfde vreselijke conclusie kwamen: dat Joden uitroeien een acceptabel antwoord was op de vele problemen waarmee Europa te kampen had.

"Geen enkele geschiedenis van de Joodse catastrofe komt dusdanig in de buurt van de virtuositeit van het onderzoek, helderheid in taal en krachtige analyse als dit uitzonderlijke boek. Waar de verschrikkingen van de gebeurtenissen plaatsmaken voor empathisch begrip, is de lezer Veidlinger dankbaar omdat hij ons eraan herinnert wat geschiedenis teweeg kan brengen." Timothy Snyder, auteur van Bloedlanden

Jeffrey Veidlinger (Toronto, 1971) promoveerde aan McGill University in Montreal en is nu verbonden aan de Universiteit van Michigan als Collegiate Professor gesschiedenis en Joodse studies. 

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.