'Bloedlanden. Europa tussen Hitler en Stalin' - Timothy Snyder

Gepubliceerd op: 25 mei 2012

Bloedlanden. Europa tussen Hitler en Stalin

Timothy Snyder


Auschwitz wordt dikwijls beschouwd als hét symbool van de Holocaust, en wellicht van de hele Tweede Wereldoorlog. Maar is Auschwitz wel zo representatief? In het kamp werden vooral West-Europese Joden vermoord, terwijl veruit de meeste Joodse slachtoffers vielen in Midden-Europa. In het huidige Oekraïne, Wit-Rusland, Polen en de Baltische staten hebben de nazi’s naast ruim vier miljoen Joden ook miljoenen andere burgers systematisch vermoord. Zij werden ter plaatse doodgeschoten. Deze shoah door kogels is veel minder bekend dan de verschrikkingen die plaatsvonden in de concentratiekampen.

In Bloedlanden vertelt Timothy Snyder de geschiedenis van Midden-Europa in de jaren 1933-1945. Hij beschrijft niet alleen de wreedheden van de nazi’s, maar ook die van de Sovjets ten tijde van de Grote Zuivering (1934-1938), toen in opdracht van Stalin miljoenen burgers in Midden-Europa werden vermoord om de landen te ontdoen van zijn politieke en persoonlijke tegenstanders.

Tomithy Snyders: Bloedlanden. Europa tussen Hitler en Stalin
Ambo|Anthos, Amsterdam, 2012
ISBN: +9789026325366

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.