Kunst en cultuur
Mooie, bijzondere en fijne dingen om van te genieten en je door te laten raken
Gepubliceerd op: 5 mei 2022
De tweejaarlijkse conferentie van het consortium Jewish and Christian Perspectives staat in het teken van 'Memory: In search of lost time'.
Het geheugen brengen het verleden en de toekomst naar onze tijd. De Franse schrijver Marcel Proust beschrijft hoe de madeleine, een bekend zoet cakeje, lang vergeten herinneringen uit het verleden naar boven brengt. In zekere zin beogen rituele teksten, religie en ethiek een soortgelijk terughalen van vervlogen tijden.
"Op zoek naar de verloren tijd", de titel van Prousts magnum opus, vormt de basis voor het programma van deze conferentie waarin Joodse en christelijke perspectieven de ruggengraat vormen.
De openingslezing 'Jewishness and Israeliness in the Development of Israels Sacred Sites map' wordt gehouden door prof. dr. ir. Doron Bar van het Schechter Instituut, Jeruzalem.
Let op: aanmelding per email aan [email protected] is verplicht!
Op 10-12 mei wordt de conferentie voorgezet met presentaties in besloten vorm. Geïnteresseerde promovendi en wetenschappers worden uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Het programma kun je downloaden van de website van de Protestantse Theologische Universiteit in Tilburg.
Erga Netz (Stichting Rainbow) zag een repetitie en schreef erover voor De vrijdagavond.
Te zien in het Amsterdams Theaterhuis en op 16 mei in Beth Shalom!
De Vrijdagavond is een onafhankelijk Joods magazine voor heel Joods Nederland. De doelstelling is om – in de geest van De Vrijdagavond – Joodse lezers kosjer geestesvoedsel verschaffen, onderhoudende en inhoudsrijke Joodse lectuur om het traditionele Jodendom te dienen en de kennis ervan te verspreiden. Zo stond het in De Vrijdagavond, Joodsch Weekblad verschenen van 1926 tot en met 1932. Wij zien de huidige De Vrijdagavond als een herleving van dit illustere weekblad.
meer informatie: devrijdagavond.com

De Fiets Dialogen bieden een platform voor contact en ontmoeting in een ontspannen en recreatieve sfeer. Het is een goede gelegenheid om ‘andere’ Amsterdammers te ontmoeten en beter te leren kennen. Het is een uiting van begrip en verdraagzaamheid tussen culturen en religies in Amsterdam.
Op uitnodiging van de Liberaal Joodse Gemeente fietst divers Amsterdam door een verbonden stad.
Wil je erbij zijn? Spring dan op je fiets, rijd een stukje mee en leer je stadgenoten kennen!
Deelname is gratis, maar je hebt wel een kaartje nodig, zodat we weten hoeveel deelnemers we kunnen verwachten.
Voor journalist en schrijver Pauline Broekema zijn archieven onmisbaar. Ze gebruikt ze veelvuldig voor haar boeken en columns. Ook in haar tijd als verslaggever bij het NOS-Journaal maakte ze er regelmatig gebruik van. Aan de hand van bijzondere voorbeelden uit haar boeken en reportages laat ze zien hoe spannend, onthullend en emotionerend archiefonderzoek kan zijn.
Broekema zal onder meer vertellen over haar research voor haar boeken Het uiterste der zee (2018) en Tekenares van Montparnasse (2020), waarin ze schrijft over het bewogen bestaan van de Duits-Joodse kunstenares Edith Auerbach.
De lezing wordt live gestreamed via het YouTube kanaal van Museum Tresoar.