Kunst en cultuur

Mooie, bijzondere en fijne dingen om van te genieten en je door te laten raken

Gepubliceerd op: 5 mei 2022

Klezmer On The Roof van Leon Zernitsky (Moskou, 1949). Hij studeerde aan de Moscow Fine Art and Design University. Zernitsky maakte carrière als illustrator en beeldend kunstenaar en werkte voor internationale tijdschriften, boekuitgevers en grote bedrijven over de hele wereld. Hoewel hij goed thuis is in het klassieke schilderen werkt hij graag in de geest van de grote Russische avant-garde kunstenaars. Chagall, Kandinsky en Malevich zijn overduidelijk bronnen van inspiratie en ondertussen is hij voortdurend bezig met het experimenteren met andere stijlen.

De tweejaarlijkse conferentie van het consortium Jewish and Christian Perspectives staat in het teken van 'Memory: In search of lost time'. 

Het geheugen brengen het verleden en de toekomst naar onze tijd. De Franse schrijver Marcel Proust beschrijft hoe de madeleine, een bekend zoet cakeje, lang vergeten herinneringen uit het verleden naar boven brengt. In zekere zin beogen rituele teksten, religie en ethiek een soortgelijk terughalen van vervlogen tijden.
"Op zoek naar de verloren tijd", de titel van Prousts magnum opus, vormt de basis voor het programma van deze conferentie waarin Joodse en christelijke perspectieven de ruggengraat vormen.

De openingslezing 'Jewishness and Israeliness in the Development of Israels Sacred Sites map' wordt gehouden door prof. dr. ir. Doron Bar van het Schechter Instituut, Jeruzalem. 

Let op: aanmelding per email aan JCPconference2022@outlook.com is verplicht!


Op 10-12 mei wordt de conferentie voorgezet met presentaties in besloten vorm. Geïnteresseerde promovendi en wetenschappers worden uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Het programma kun je downloaden van de website van de Protestantse Theologische Universiteit in Tilburg.

Type:
lezing
Wie:
Universiteit van Tilburg, Universiteit van Amsterdam
Waar:
Aula van het Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht.
Wanneer:
maandag 9 mei 2022
Tijd:
17.30 uur. Inloop vanaf 17.00 uur. Je wordt welkom geheten met live muziek.

In een dansschool vertellen Amsterdammers korte verhalen over hun ouders. Jaren van de wederopbouw in Mokum: moeder was meestal huisvrouw en vader kostwinnaar. Over de melkboer, elk dubbeltje omdraaien, sokken stoppen en grote gezinnen. De verhalen vertellers wagen zich aan foxtrot, chachacha en rock and roll, want op zaterdagavond ging je lekker dansen. Met accordeon en jaren vijftig-liedjes.

Erga Netz (Stichting Rainbow) zag een repetitie en schreef erover voor De vrijdagavond.
Te zien in het Amsterdams Theaterhuis en op 16 mei in Beth Shalom!

Item in samenwerking met De Vrijdagavond.

De Vrijdagavond is een onafhankelijk Joods magazine voor heel Joods Nederland. De doelstelling is om – in de geest van De Vrijdagavond – Joodse lezers kosjer geestesvoedsel verschaffen, onderhoudende en inhoudsrijke Joodse lectuur om het traditionele Jodendom te dienen en de kennis ervan te verspreiden. Zo stond het in De Vrijdagavond, Joodsch Weekblad verschenen van 1926 tot en met 1932. Wij zien de huidige De Vrijdagavond als een herleving van dit illustere weekblad.meer informatie: devrijdagavond.com
Logo samenwerking 'De Vrijdagavond'

De Fiets Dialogen bieden een platform voor contact en ontmoeting in een ontspannen en recreatieve sfeer. Het is een goede gelegenheid om ‘andere’ Amsterdammers te ontmoeten en beter te leren kennen. Het is een uiting van begrip en verdraagzaamheid tussen culturen en religies in Amsterdam.
Op uitnodiging van de Liberaal Joodse Gemeente fietst divers Amsterdam door een verbonden stad. 

Wil je erbij zijn? Spring dan op je fiets, rijd een stukje mee en leer je stadgenoten kennen! 

Deelname is gratis, maar je hebt wel een kaartje nodig, zodat we weten hoeveel deelnemers we kunnen verwachten.


Wie:
Fiets Dialogen Amsterdam
Waar:
Amsterdam
Wanneer:
zondag 15 mei 2022
Tijd:
14.00 uur


Voor journalist en schrijver Pauline Broekema zijn archieven onmisbaar. Ze gebruikt ze veelvuldig voor haar boeken en columns. Ook in haar tijd als verslaggever bij het NOS-Journaal maakte ze er regelmatig gebruik van. Aan de hand van bijzondere voorbeelden uit haar boeken en reportages laat ze zien hoe spannend, onthullend en emotionerend archiefonderzoek kan zijn.
Broekema zal onder meer vertellen over haar research voor haar boeken Het uiterste der zee (2018) en Tekenares van Montparnasse (2020), waarin ze schrijft over het  bewogen bestaan van de Duits-Joodse kunstenares Edith Auerbach.

De lezing wordt live gestreamed via het YouTube kanaal van Museum Tresoar.

Type:
lezing
Wie:
Museum Tresoar
Waar:
Boterhoek 1, Leeuwarden
Wanneer:
donderdag 12 mei 2022
Tijd:
12.30 uur

Rob Trip is bezig met een serie podcasts over de onbekende kinderen van Kamp Westerbork. Daarin gaat hij op zoek naar het bijzondere verhaal van deze 51 opgepakte Joodse kinderen, die in de zomer van 1944 in de weeshuisbarak van Kamp Westerbork zitten. Op één na overleven deze jonge kinderen drie concentratiekampen. En dat terwijl ze er zonder hun ouders zijn en de Duitsers jarenlang op grote schaal kinderen de gaskamers insturen. Hoe kan het dat deze groep het wel overleeft? Wat hebben ze meegemaakt? Hoe is het hen vergaan na de Tweede Wereldoorlog?
Je kunt alle afleveringen online of in een podcastapp naar keuze beluisteren. Reageren via mailto:deonbekendekinderen@nos.nl.

Het boek Truus van Lier. Het leven van een verzetsvrouw vertelt het opzienbarende verhaal van een Nederlandse verzetsheldin. Het werd in het VPRO geschiedenisprogramma van 1 mei door literair recensent Wim Berkelaar tot boek van de maand verkozen. Waarom kun je terugluisteren op NPO Radio 1 - het betreffende fragment begint op 12'58".

Iets om naar uit te kijken: de bekroonde historische serie The Beauty Queen of New York die al in 2021 in Israël te zien was, komt via Netflix ook naar de rest van de wereld. We hebben nog niet kunnen ontdekken wanneer de (vooralsnog tweedelige) serie ook in Nederland te zien zal zijn, maar gezien het grote succes van Shtisel (van hetzelfde productiehuis) lijkt dat een kwestie van tijd. Lees alvast meer op Kveller in This Epic Israeli Show Is Finally Coming to Netflix.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.