Maimonides, de veelzijdige filosoof

Gepubliceerd op: 2 februari 2023

Rabbijn Moses ben Maimon (1135-1205), ofwel de Rambam, geldt als de belangrijkste denker die het Jodendom ooit heeft voortgebracht. Zijn werk is tot op de dag van vandaag van grote invloed. Niet alleen binnen de Joodse gemeenschappen, maar ook in de niet-Joodse wereld.

Maimonides werd geboren in het Spaanse Cordoba, maar na de verovering van de stad zag zijn familie zich gedwongen te vluchten. De nieuwe machthebbers, de islamistische Almohaden, eisten dat christenen en Joden zich bekeerden. Een eis waaraan het gezin niet wilde voldoen.

Uiteindelijk belandde Maimonides in Egypte, waar hij opklom naar de positie van opperrabbijn. Ondertussen studeerde hij medicijnen en vestigde zich als arts. Sultan Saladin stelde Maimonides zelfs aan als zijn persoonlijke lijfarts.

Als een man in de Middeleeuwen bekwaamde hij zich in verschillende beroepen. In zijn belangrijkste filosofische werk De gids der verdoolden verdedigt de Rambam de stelling dat de filosofie voor het jodendom buitengewoon belangrijk is. Alleen dankzij de filosofie kunnen we begrijpen wat God is, of beter gezegd: wat God niet is, want Maimonides gaat uit van een 'negatieve' theologie.

Op 8 februari houdt filosofiedocent Yoram Stein voor Crescas een online lezing over deze veelzijdige man.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.