Laatste kans: Henri Polak

Portret van een leider in vele werelden

Gepubliceerd op: 28 oktober 2021

Het is geen toeval dat na de Tweede Wereldoorlog de Plantage Franschelaan werd hernoemd tot Henri Polaklaan. Deze voorman van de Algemene Diamantwerkers Bond, de eerste Nederlandse vakbond, waarvan het vakbondsgebouw nog altijd in deze straat staat, is van groot belang geweest voor de Nederlandse politiek en voor meer sociale gelijkheid. Maar Henri was ook journalist, volksverheffer, taalpurist en voorvechter van natuurbehoud. Wat waren de zaken die Henri beïnvloedde; hoe werd hij de leider die hij was?

Karin Hofmeester (1964) neemt u mee in het verhaal over Henri Polak. Zij studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en is directeur Onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam en hoogleraar Joodse Cultuur aan de Universiteit Antwerpen. Ze doet onder andere onderzoek naar de geschiedenis van de mondiale warenketen van de diamant: van mijn naar ringvinger.

Schrijf u in en leer meer over deze unieke man.

Item in samenwerking met IISG.

meer informatie: iisg.amsterdam/nl
Logo samenwerking 'IISG'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.