Kort nieuws van heinde en ver

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 4 maart 2021

Story Aperture is de nieuwe app van het Jewish Women's Archive waarmee iedereen, van jong tot oud, vrouw en man, verhalen kan verzamelen en delen die anders wellicht nooit zouden worden gehoord. Het gebruik van Story Aperture is eenvoudig, maar het JWA heeft toch een handleiding gemaakt waarmee je aan de slag kunt. Ook niet onbelangrijk: van te voren weten goed weten wat de focus van het gesprek zal zijn. Daarbij kunnen de voorbereide Question Sets een handig hulpmiddel zijn.

Jewish Heritage Europe maakt zich zorgen over het lot van de schamele restanten van de Lubavitcher synagoge in Vitebsk, een van de zestig synagoges die deze Wit-Russische stad telde vóór de Sjoa en het latere Sovjet-regime een einde maakten aan de herinneringen aan de Joodse aanwezigheid. Nu wil de gemeenteraad van Vitebsk van het gebouw af. Maar de nieuwe eigenaar moet aan een aantal voorwaarden voldoen, en platgooien hoort daar niet bij. 

De Israëlische chef Erez Komarovsky maakte al eind jaren '80 naam, maar nu hem een plaats is gegund in de rangen van het culinaire videoplatform YesChef leert ook de rest van de wereld hem kennen. YesChef biedt online (en tegen betaling) kooklessen aan die worden gegeven door internationale, professioneel kokende supersterren. De Israëlische keuken wordt in dit illustere gezelschap vertegenwoordigd door Komarovsky. 
Tablet Magazine stelt hem aan ons voor in Middle Eastern Cooking—Online.

En wat ons verder boeide of opviel

  • CIDI brengt het nieuws dat het Israelische Hooggerechtshof heeft bepaald dat niet-orthodoxe, in Israël uitgevoerde bekeringen tot het jodendom niet langer door de staat mogen worden afgewezen, tot woede en ontzetting van het Israëlische opperrabbinaat en de ultraorthodoxe politieke partijen.
  • De Amsterdamse bioscoop Tuschinski (tegenwoordig Pathé Tuschinski) is uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld. Lees meer over de voorgeschiedenis van dit betoverend mooie gebouw op joodsamsterdam.nl: Abram Icek Tuschinsky.
  • Sarit Shani Hay is een Israëlische ontwerper/moeder/kunstenaar/schrijver met oog voor de behoeftes van kinderen. In het artikel Kids Rule op nocamels.com lees je hoe ze daar op inspeelt.
  • Tijdens een online discussie van krap acht minuten in het tv-programma BBC Politics Live werd de vraag gesteld: Should Jews Count as An Ethnic Minority?. Wie het aan kan: op YouTube is het discussiepanel te zien en te horen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.