Ze'ev Jabotinski and 'The iron wall'

De tweede lezing in de serie New Insights in Zionism - Six thinkers who shaped Israel

Gepubliceerd op: 8 december 2021

Ze'ev (Vladimir) Jabotinski (1880-1940) was schrijver, dichter, publicist en vertaler. Wie de geschiedenis een beetje kent, zal weten dat de staat Israël zijn bestaan voor een niet onbelangrijk deel te danken heeft aan deze gedreven man.

In de lezing Ze'ev Jabotinski and 'The iron wall' bekijk je met Assaf Malach de ideeën die Jabotinsky in zijn essay De ijzeren muur ontvouwt. Sommige van de problemen die hij al in 1923 signaleerde, zijn anno 2021 nog net zo actueel en relevant als negentig jaar geleden.

Na de gruwelijke pogrom tegen de Joden van Kishinev (in het huidige Moldavië) in 1903 begon Jabotinsky met het uitwerken van zionistische ideeën voor de oprichting van een Joodse nationale staat in Palestina, zeer geïnspireerd door het gedachtegoed van Theodor Herzl. Jabotinsky was van mening dat het lijden van het Joodse volk niet alleen te wijten was aan het voortdurende antisemitisme in de diaspora: Joden waren stateloos en daardoor kwetsbaar en vogelvrij. Een zelfstandige Joodse staat in Palestina, aan beide zijden van de Jordaan, zou daar een einde aan maken, een plek waar Joodse inwoners de meerderheid zouden vormen, daarbij gesteund en beveiligd door Joodse troepen.
De Palestijnse Arabieren die er al woonden, zouden niet instemmen met een Joodse staat in Palestina, zoveel was Jabotinsky wel duidelijk, en het succes ervan zou alleen tot stand kunnen komen "achter een ijzeren muur." Om vrede in het gebied te bereiken, betoogde hij, moest de Joodse staat sterk zijn, zodat met de Arabische leiders een overeenkomst zou kunnen worden gesloten waarin Joden en Arabieren met wederzijdse concessies akkoord gaan.

De volledige tekst van The Iron Wall kun je als pdf downloaden op de cursuspagina.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.