Kunst en cultuur

Een kleine greep uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, live en online

Gepubliceerd op: 14 oktober 2022

Aquarel van de Georgische kunstenaar  Shalom Koboshvili (1876 – 1941): De bruid wordt naar het badhuis (mikve) gebracht. Gebruikt als illustratie bij het artikel Venezuelan Jews authenticate 19th-century mikveh in Times of Israel van 24 juni 2016


De Nederlandse editie van het Israëlisch Fimfestival Seret International telt dit jaar vijftien recente lange en korte films en documentaires. Ze zijn te zien in Amsterdam in Rialto De Pijp and Rialto Vu en in Cinema Amstelveen.

Op de website vind je alle informatie over de films en de locaties.

Type:
film
Wie:
Seret International Film and Television Festival
Waar:
Amsterdam en Amstelveen
Wanneer:
donderdag 27 oktober 2022 - dinsdag 1 november 2022
Tijd:
Per locatie/film verschillend

De dagboeken van Etty Hillesum (Middelburg, 1914- Auschwitz, 1943), die zich nu in de collectie van het Joods Museum te Amsterdam bevinden, werden wereldberoemd terwijl ze pas in 1981 voor het eerst werden uitgegeven. De dagboeken geven een ontroerend beeld van de ontwikkeling van Etty als jonge vrouw in oorlogstijd.
Bij haar onderzoek voor de biografie van Etty Hillesum stuitte Judith Koelemeijer op tot nu toe onbekend materiaal over de vriendschap tussen Etty en Leonie Snatager-Penney.

Type:
expositie
Wie:
Joods Museum
Waar:
Kunstkabinet van het JM, Nieuwe Amstestraat 1, Amsterdam
Wanneer:
vrijdag 14 oktober 2022 - maandag 10 april 2023
Tijd:
Dagelijks (ook in het weekend) geopend 10.00 - 17.00 uur.

In Lorca in de Zuid-Spaanse regio Murcia wordt met steun van de Spaanse regering de vijftiende-eeuwse synagoge gerestaureerd. De restanten van het gebouw bevinden zich in het Parque Arqueológico Los Cipreses. Ooit lagen de synagoge en de Joodse wijk binnen de muren van het kasteel van Murcia. Lees meer in The Medieval Synagogue and Jewish Quarter in Murcia in Murcia Today.

Van Oost-Europese klezmer tot verboden samenwerkingen in clubs in Harlem, New York in de jaren ’30 van de vorige eeuw en van Hollywood musicals tot Noord-Afrikaanse invloeden van de Israëlische Mizrachi Joden van vandaag: de evolutie van jazz is altijd sterk beïnvloed door Joden en hun muzikale erfgoed. Veel van de songs en melodieën kun je vast moeiteloos meeneuriën, maar de voorgeschiedenis is in veel gevallen nauwelijks bekend.

In haar programma Jewish Jazz volgt zangeres Mirjam van Dam het spoor van deze muziek aan de hand van verhalen, biografieën, anekdoten en uiteraard via fantastische muziek, geschreven door George Gershwin, Irving Berlin , Benny Goodman, Stan Getz, Artie Shaw, Dave Brubeck en vele anderen.

Type:
muziek
Wie:
Mirjam van Dam
Waar:
Door heel Nederland - zie de agenda op Mirjams website
Wanneer:
zondag 16 oktober 2022 - zondag 30 april 2023
Tijd:
Per locatie verschillend
Jewish Jazz TrailerMet Inside Out presenteert het Joods Museum Berlijn een tentoonstelling die werd gemaakt door de Israëlische auteur Etgar Keret. Speciaal voor deze gelegenheid heeft Keret negen nieuwe korte verhalen geschreven waarvoor de herinneringen aan zijn moeder als uitgangspunt dienen en de kerntradities van het jodendom de rode draad vormen. In de tentoonstelling worden objecten en herinneringen gekoppeld aan de verhalen: om niets te vergeten.

Type:
expositie
Wie:
Jüdisches Museum Berlin
Waar:
Lindenstraße 9–14, Berlijn
Wanneer:
vrijdag 21 oktober 2022 - zondag 5 februari 2023
Tijd:
10.00 - 19.00 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.