Kunst en cultuur
Een kleine greep uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, live en online
Gepubliceerd op: 14 oktober 2022

Aquarel van de Georgische kunstenaar Shalom Koboshvili (1876 – 1941): De bruid wordt naar het badhuis (mikve) gebracht. Gebruikt als illustratie bij het artikel Venezuelan Jews authenticate 19th-century mikveh in Times of Israel van 24 juni 2016

De Nederlandse editie van het Israëlisch Fimfestival Seret International telt dit jaar vijftien recente lange en korte films en documentaires. Ze zijn te zien in Amsterdam in Rialto De Pijp and Rialto Vu en in Cinema Amstelveen.
Op de website vind je alle informatie over de films en de locaties.

De dagboeken van Etty Hillesum (Middelburg, 1914- Auschwitz, 1943), die zich nu in de collectie van het Joods Museum te Amsterdam bevinden, werden wereldberoemd terwijl ze pas in 1981 voor het eerst werden uitgegeven. De dagboeken geven een ontroerend beeld van de ontwikkeling van Etty als jonge vrouw in oorlogstijd.
Bij haar onderzoek voor de biografie van Etty Hillesum stuitte Judith Koelemeijer op tot nu toe onbekend materiaal over de vriendschap tussen Etty en Leonie Snatager-Penney.

In Lorca in de Zuid-Spaanse regio Murcia wordt met steun van de Spaanse regering de vijftiende-eeuwse synagoge gerestaureerd. De restanten van het gebouw bevinden zich in het Parque Arqueológico Los Cipreses. Ooit lagen de synagoge en de Joodse wijk binnen de muren van het kasteel van Murcia. Lees meer in The Medieval Synagogue and Jewish Quarter in Murcia in Murcia Today.

Van Oost-Europese klezmer tot verboden samenwerkingen in clubs in Harlem, New York in de jaren ’30 van de vorige eeuw en van Hollywood musicals tot Noord-Afrikaanse invloeden van de Israëlische Mizrachi Joden van vandaag: de evolutie van jazz is altijd sterk beïnvloed door Joden en hun muzikale erfgoed. Veel van de songs en melodieën kun je vast moeiteloos meeneuriën, maar de voorgeschiedenis is in veel gevallen nauwelijks bekend.
In haar programma Jewish Jazz volgt zangeres Mirjam van Dam het spoor van deze muziek aan de hand van verhalen, biografieën, anekdoten en uiteraard via fantastische muziek, geschreven door George Gershwin, Irving Berlin , Benny Goodman, Stan Getz, Artie Shaw, Dave Brubeck en vele anderen.

Met Inside Out presenteert het Joods Museum Berlijn een tentoonstelling die werd gemaakt door de Israëlische auteur Etgar Keret. Speciaal voor deze gelegenheid heeft Keret negen nieuwe korte verhalen geschreven waarvoor de herinneringen aan zijn moeder als uitgangspunt dienen en de kerntradities van het jodendom de rode draad vormen. In de tentoonstelling worden objecten en herinneringen gekoppeld aan de verhalen: om niets te vergeten.