Kort nieuws van overal

Je wekelijkse knipseldienst over belangwekkende en boeiende zaken in binnen- en buitenland

Gepubliceerd op: 17 maart 2022

Joods Maatschappelijk Werk zet zich met verschillende Joodse organisaties in om vluchtelingen uit Oekraïne zo goed mogelijk op te vangen en verzendt inmiddels wekelijks een extra nieuwsbrief waarin de meest actuele stand van zaken met betrekking tot de opvang van Oekraïense vluchtelingen met een Joodse achtergrond en steunmogelijkheden voor Oekraïne ter plaatse. Opgeven als vrijwilliger of als gastgezin is op dit moment niet mogelijk. 

De uit de derde eeuw van de gangbare jaartelling daterende synagoge van Dura-Europos in Syrië, heeft tot in de jaren dertig van de vorige eeuw onder het woestijnzand gelegen. Toen de overblijfselen werden ontdekt, bleken de muren prachtig beschilderd te zijn. De bijzonder goed bewaard gebleven fresco's laten tal van personages uit de Tora zien. Lees verder in The Jewish Chronicle: The Purim story in full colour - preserved by the desert sands.

Het verhaal van Mozes in de synagoge van Dura-Europos.

In Portugal, en met name in de Joodse gemeenschap van Porto is ophef ontstaan rond rabbijn Daniel Litvak. Hij zou ervoor hebben gezorgd dat de Russische oligarch Roman Abramovitsj als Sefardisch-Joods Portugees burger is geregistreerd. Door het staatsburgerschap kreeg Abramovitsj een paspoort van de Europese Unie.

Onder valse voorwendselen, en daar zijn ze in Porto verbolgen over. Lees meer in Portuguese Jewish community suspends Sephardic certification effort following rabbi’s arrest in JTA.

Kobi Ifrach (1983) werd geboren in Dimona. In 2017 verliet hij Israël om te gaan wonen in Marokko, het land waar zijn ouders vandaan komen. Daarvoor was hij een van de oprichters van Kulna Ma-Il, een non-profit organisatie die zich inzet voor het verspreiden van kennis over en het behoud van het rijke Joodse verleden van Marokko. Lees meer in Jewish InsiderMeet the Israeli working to revive and preserve Morocco’s Jewish past.

Fotografe Saskia Aukema (Tot de dood ons scheidt, 2022) attendeert op haar Facebookpagina op een initiatief van een groep Nederlandse fotografen die met de verkoop van fotoprints graag een klein steentje bijdragen aan de hulpactie voor Oekraïne.
Voor 100,- euro ( incl. verzendkosten binnen Nederland en België ) kun je een prachtige print kopen.
De volledige opbrengst (ruim € 80,- euro per fotoprint) gaat naar Giro 555. 

Op de website Fotografie voor Oekraïne neemt het aantal foto's snel toe. De actie loopt t/m 1 mei 2022. De foto van je keuze wordt afgedrukt op Hahnemühle FineArt Pearl papier.

Femtech is een term die wordt toegepast op software, diagnostica, producten en diensten die technologie gebruiken gericht op de gezondheid van vrouwen. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat de behoeften van de helft van de wereldbevolking zo lang verontachtzaamd zijn, maar nu gaat Femtech, de high-tech-sector die in Israël snel de kinderschoenen ontgroeit, de uitdaging aan. Lees meer op Israel21C: Femtech is coming of age in Israel

Foto: Pierre Crom:. Kyiv, Ukraine - March 6, 2022. Members of the Territorial Defence sing the national anthem as their comrades Lesia and Valery get married near the frontline on March 6, 2022 in Kyiv, Ukraine

Foto: Saskia Aukema & Richard Bank

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.