Lezing: Het schandaal rond Jacob Israël de Haan

Gepubliceerd op: 14 december 2023

Een vroege vooraankondiging. De jaarlijkse Jacob Israël de Haan-lezing vindt plaats op 18 januari 2024.

De voordracht van Gaston Franssen, hoogleraar Nederlandse letterkunde en intermedialiteit aan de Universiteit van Amsterdam, valt samen met het speciale De Haan Jaar. In juni 2024 is de herdenking van de honderdste sterfdag van deze schrijver en dichter.

Jacob Israël de Haan werd geboren in 1881 geboren in een groot, orthodox-Joods gezin. Zijn vader was een chazzan, de voorzanger in de synagoge. De bekende schrijfster Carry van Bruggen was een van zijn zussen.

Behalve schrijver en dichter werkte hij lange tijd als correspondent in het toenmalige Palestina voor het Algemeen Handelsblad. Die krant ging later op in NRC-Handelsblad. Zijn reportages gingen over de opbouw van het Joodsch Nationaal Tehuis na de Balfour-verklaring van 1917, en de politieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Ook beschreef hij het dagelijks leven in Jeruzalem. Daarbij toonde hij ook interesse in het leven van de Arabische bewoners van Palestina.

In 1924 werd hij vermoord in Jeruzalem, toen hij op weg was naar huis na een bezoek aan de synagoge. Hoewel tijdens het onderzoek rekening werd gehouden met een aanslag door een Arabische dader, bleek de schutter lid te zijn van een Joodse paramilitaire organisatie, de Hagana.

Het Schandaal
Leven en werk van Jacob Israël de Haan worden vaak beschreven als 'schandalig'. Hij veroorzaakte schandalen, stelde graag schandalen aan de kaak en probeerde te ontsnappen aan publieke schandalen die hem achtervolgden.

In zijn lezing onderzoekt Gaston Franssen de essentie van 'het schandaal' en hoe dat raakt aan het werk van De Haan. Hij betoogt dat de schande die de schrijver over zichzelf en anderen afriep, nieuw licht werpt op de rol van schennis en schandaal in de mediacultuur van vandaag.

Locatie: Allard Pierson, Oude Turfmarkt 127-129, 1012 GC Amsterdam
Aanvang: 15.00 uur
Aanmelden vooraf is noodzakelijk. Stuur een email naar het Jacob Israël de Haan Genootschap. Vergeet niet te vermelden met hoeveel personen je aanwezig wilt zijn.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.