Wat vieren we op Toe Bisjwat, het bomenfeest?

Gepubliceerd op: 2 februari 2023

Toe Bisjwat (Hebreeuws: טו בשבט) is het Joodse nieuwjaar der bomen (ראש השנה לאילנות). Deze feestdag wordt gevierd op de 15de (toe) van de Hebreeuwse maand sjewat. Dit jaar valt de feestdag op 6 februari.

Toe Bisjwat was vermoedelijk oorspronkelijk een landbouwfeest dat het begin van de lente markeerde. In Israël is Toe Bisjwat ook een boomplantfeest geworden. Israëli's en Joden overal ter wereld planten een boom ter ere of ter nagedachtenis van geliefden en vrienden.

In de vroege Middeleeuwen raakte het gebruik in zwang om Toe Bisjwat te vieren met een kleine seder waarbij vruchten werden gegeten, aangezien de Misjna deze datum Rosj Hasjana noemde (nieuwjaar). Later werd dat opgevat als een dag die geschikt was voor feestvieren.

De vruchten die traditioneel werden en worden gegeten, zijn de sjiv'at ha'miniem, de zeven soorten die inheems zijn in het land Israël: tarwe, gerst, druiven, vijgen, granaatappels, olijven en dadels. Je kunt je Toe Bisjwatseder helemaal naar eigen idee vormgeven, maar gedroogd fruit en noten horen er altijd bij.

Een uitgebreid verhaal over Toe Bisjwat vind je op My Jewish learning: The "birthday of the trees" is a time for seders, tree-planting and more.

Toebisjwat uitgelegd voor kinderen

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.